HAMBURGER IZ EPRUVETE: Da li biste probali meso od matičnih ćelija krave

Hamburger od matičnih ćelija krave ima 142 grama, koštao 250.000 evra, a u meso su dodati prezla, so, jaja u prahu i začin šafran

LONDON - Dva volontera danas će u Londonu probati prvi hamburger napravljen u laboratoriji od matičnih ćelija krave.

Ekipi holandskih naučnika sa univerziteta u Mastrihtu, na čelu sa profesorom Markom Postom, trebalo je šest nedelja da naprave prvi hamburger iz laboratrije.

Hamburger ima 142 grama, a koštao je 250.000 evra. U meso su dodati prezla, so, jaja u prahu i začin šafran. "Hamburger je napravljen od matičnih ćelija krave. Smatraćemo uspehom ako bude isto izgledao, imao istu konzistenciju, i nadamo se, isti ukus", rekao je Post.

On ocenjuje da je eksperiment značajan pošto bi proizvodnjom u laboratoriji mogla da se pravi neograničena količina mesa, a da se pri tome ne ugrozi životna sredina.