Počeo 53. Dragačevski sabor trubača
U Guči sedam dana nema spavanja!
Pesnik Dobrica Erić otvorio manifestaciju koju će, prema procenama organizatora, do nedelje 11. avgusta posetiti više od 500.000 ljudi iz celog sveta
U Guči trube ječe i na plus 50, koliko je juče, iako niko nije merio, zasigurno bilo na vrelom asfaltu!
Juče su lili znoj trubači, ali i kuvari pod šatrama, gde se nije znalo da li više prži i peče odozgo, s neba, ili odozdo, od vrelog asfalta i usijanih roštilja!
- Prži, peče... Dugo sam u Guči, ali nikad ovako vruće nije bilo... Ima da bude kupus ko duša - hvalio nam se čačanski kuvar Ljubo Petrović Sinovac.
Pesnik Dobrica Erić, okupan znojem, otvorio je juče Dragačevski sabor trubača, prisetivši se da je još pre pedeset i neku godinu, kao mlad pesnik, bio na istom mestu i zavoleo je za sva vremena.
- Ova truba ne zove u rat i boj, već u veselje i veliku radost, ova truba vraća nam mladost - u svom stilu govorio je čuveni Dobrica saborašima, dodavši još da su u Guči ‚‘davno još počeli da spasavaju ono što je sad već prilično ugroženo i da svi koji spasavaju svoje vrednosti i dušu svoju spasavaju‘‘.
- Bojim se samo da jednoga dana ovuda, ulicama Guče, ne prođe ona parada srama, pardon, parada ponosa - rekao je pesnik.
Guča se polako zagrevala za ono što kreće - nedelju dana bez spavanja. Prvi jaganjci i prasići su stavljeni na ražnjeve, raspaljeni su roštilji, lonci su napunjeni kupusom i slaninom, a stigli su i prvi saboraši, koji su već igrali kolo kraj Spomenika trubaču.
- E da vidim i ovo čudo. Bili su moji prijatelji prošle godine, pričali mi bajke o Guči, sad sam došao da vidim je li to istina i već vidim da jeste - rekao nam je Pjer-Žino iz Liona.
Juče su lili znoj trubači, ali i kuvari pod šatrama, gde se nije znalo da li više prži i peče odozgo, s neba, ili odozdo, od vrelog asfalta i usijanih roštilja!
- Prži, peče... Dugo sam u Guči, ali nikad ovako vruće nije bilo... Ima da bude kupus ko duša - hvalio nam se čačanski kuvar Ljubo Petrović Sinovac.
Pesnik Dobrica Erić, okupan znojem, otvorio je juče Dragačevski sabor trubača, prisetivši se da je još pre pedeset i neku godinu, kao mlad pesnik, bio na istom mestu i zavoleo je za sva vremena.
- Ova truba ne zove u rat i boj, već u veselje i veliku radost, ova truba vraća nam mladost - u svom stilu govorio je čuveni Dobrica saborašima, dodavši još da su u Guči ‚‘davno još počeli da spasavaju ono što je sad već prilično ugroženo i da svi koji spasavaju svoje vrednosti i dušu svoju spasavaju‘‘.
- Bojim se samo da jednoga dana ovuda, ulicama Guče, ne prođe ona parada srama, pardon, parada ponosa - rekao je pesnik.
Guča se polako zagrevala za ono što kreće - nedelju dana bez spavanja. Prvi jaganjci i prasići su stavljeni na ražnjeve, raspaljeni su roštilji, lonci su napunjeni kupusom i slaninom, a stigli su i prvi saboraši, koji su već igrali kolo kraj Spomenika trubaču.
- E da vidim i ovo čudo. Bili su moji prijatelji prošle godine, pričali mi bajke o Guči, sad sam došao da vidim je li to istina i već vidim da jeste - rekao nam je Pjer-Žino iz Liona.
Đoda stigao prvi
Miroljub Trošić, čuveni Đoda iz serije „Selo gori, a baba se češlja‘‘, stigao je juče u zoru i odmah privukao pažnju saboraša.
- Đoda, još si bolji u reprizi serije nego na premijeri - hvalili su ga saboraši.
- Morao sam da stignem među prvima i ostajem ovde sve do nedelje! Da ne propustim ni sekundu Guče - kaže Đoda.
Pljeskavica 300 dinara
Kilogram prasetine koštao je juče u Guči 1.000 dinara, a jagnjećeg pečenja 1.300. Svadbarski kupus ove godine je kao i prošle - 290 dinara, pasulj 280, pljeskavica od 300 do 400, kačamak 200, ražnjići 500, pivo od 150 do 200 dinara. Saboraške majice koštaju od 400 do 1.000 dinara, a šajkača sa sve kokardom može se pazariti za 400 dinara.