Godišnja doba i te kako utiču na osetljivu ravnotežu organizma ljudi, međutim, taj uticaj može da se ublaži promenom životnih navika i ishrane. Postoje namirnice koje će vam momentalno pomoći da se rashladite, ali i one koje samo naizgled olakšavaju toplotu, a u stvari imaju suprotan efekat, pa ih treba izbegavati.
Leti bi zato trebalo da se pojačano unosi slatka, hladna, čorbasta hrana uz namirnice koje su bogate vodom.
Prednost imaju
* slatko voće - jabuke, smokve, trešnje, grožđe, lubenice, dinje, šljive
* slatko i gorko povrće - tikvice, paprike, svež kukuruz, krastavci
* žitarice - ječam, pirinač, proizvodi od integralne pšenice
* semenke bundeve, suncokreta
* domaći mlečni proizvodi - svež sir, kravlje mleko, kozje mleko
* piće - voda, sveži voćni sokovi od slatkog voća, sokovi od povrća (slatkog i gorkog)
Treba izbegavati
* kiselo voće - kisele jabuke, nedozrelo voće, ribizle, višnje, zeleno grožđe, limun
* povrće - cvekla, šargarepa, patlidžan, beli luk, masline, sirovi luk, ljute papričice
* žitarice - kukuruz, heljda, raž, proso, zob
* bademe, brazilske oraščiće, indijske oraščiće, orah, kikiriki
* tvrdi sir, feta, jogurt (možete ga piti samo razređenog vodom 1 : 1)
* alkoholna pića, gazirana pića, kafa, čaj, kiseli voćni sokovi