Nova studija španskih naučnika otkrila je da sok od lubenice može da ublaži bolove u mišićima posle vežbanja.
Lubenica u najvećoj meri, ali i dinja, krastavci i tikve sadrže aminokiselinu citrulin koja je specifična po tome što utiče na smanjenje bolova u mišićima, prenosi portal Vitamini.
Ranija istraživanja su otkrila da citrulin ima antioksidativne sposobnosti i kao takav može da proizvede kiseonik u dušniku koji podstiče relaksaciju i širenje krvnih sudova, povoljno deluje kod erektilne disfunkcije (impotencije), hipertenzije i ateroskleroze.
U istraživanju je učestvovalo sedam zdravih studenata koji su u tri različita navrata, posle testa maksimalnog napora na cikloergometru popili 500 ml soka od lubenice sa sadržajem citrulina od 1,17 grama ili sok od lubenice dodatno obogaćen citrulinom od oko 5 grama citrulina ili placeba.
Rezultati su pokazali da su obe grupe koje su unosile sok od lubenice osćećale značajno manji bol u mišićima u poređenju s placebo grupom što pokazuje da sok od lubenice ima potencijal da postane novi funkcionalni napitak za sportiste.