Sve što niste znali o grudima a hteli ste da pitate

Ženske grudi oduvek su golicale maštu muškaraca. Danas se o njima mnogo toga zna, ali ipak neke činjenice ostale su pomalo skrivene.

Vreme je da upoznate neke zanimljive činjenice o ženskim grudima koje dosad možda niste znali.

Ljudi su jedini primati koji stalno imaju grudi. Žene od puberteta pa do kraja života imaju grudi. One mogu biti manje ili veće i oblik im se s godinama mijenja, ali su stalno tu. Kod ostalih ženki primata grudi se javljaju samo kada ženka očekuje prinovu. Traju za vreme dojenja, a potom nestaju.

Najveće grudi na svetu ima…
Najveće prirodne grudi na svijetu ima Amerikanka Eni Hokins-Tarner. Njihov obim iznosi dva i po metra, a teške su oko 50 kilograma.

I grudima do orgazma
Žene zaista mogu doživeti orgazam kada im se stimulišu bradavice, a to je potvrđeno i jednim istraživanjem iz 2001. kada je skeniranjem mozga uočeno da se u mozgu uistinu odvija orgazam za vreme stimulacije bradavica.

Grudi proizvode savršenu hranu
Brojna istraživanja koja su provedena o majčinom mleku, rezultirala su istim zaključkom: ne postoji savršenija hrana od majčinog mleka! Zašto? Zato što sadrži sve vredne sastojke koje su bitne bebama za početak života.

Veličina nije bitna
Kada je o grudima reč, veličina zaista nije bitna, barem kada mislimo na decu. Nezavisno od veličine, grudi su sposobne da proizvedu dovoljno mleka za dete.

Veličina grudi se menja
Tokom jednog meseca, mnoge žene dožive različite veličine svojih grudi, a sve zavisi od menstrualnog ciklusa. Zbog hormona grudi postaju veće tokom PMS-a, a smanjuju se nakon menstruacije. Zanimljivo je i da se grudi blago povećaju kada je žena seksualno uzbuđena.

Jedna je veća od druge
Kod većine žena jedna dojka je veća od druge, a kako pokazuju neka istraživanja, najčešće je leva veća od desne.

Postoje četiri vrste bradavica
Ženske bradavice mogu biti normalne - to su one koje su ispupčene svega nekoliko milimetara; ravne - one koje nisu ispupčene nego su u ravnini s aureolom, jako ispupčene - to su one koje su ispupčene čak centimetar i više te uvučene bradavice.