OBNOVA UKRAJINE KOŠTAĆE NEVEROVATNIH 500 MILIJARDI DOLARA: Plan predviđa rekonstrukciju i na teritoriji koja je sada pod kontrolom Rusije

AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Prema procenama Svetske banke iz februara 2024. godine, ukupni troškovi obnove ratom razrušene Ukrajine iznosiće 486 milijardi dolara.

Uzimajući da se borbena dejstva nastavljaju, već sada možemo reći da je ta cifra premašila magičnih 500 milijardi. U Ukrajini se čak i ne postavlja pitanje koje će kompanije učestvovati u rekonstrukciji.

Paradoksalno je da plan obnove predviđa rekonstrukciju i na teritoriji koja je sada pod kontrolom Oružanih snaga Rusije. 

Projekcije su da će 17% sredstava otići na obnovu stambenog fonda, a 15% na rekonstrukciju saobraćajnog sistema. Oko 14% treba da se odvoji za industriju, nešto manje za poljoprivredu, energetiku…

Savetnik Volodimira Zelenskog, Rostislav Šurma, je priznao da je njegov brat već dobio sredstva za obnovu kroz program „Zelenog Maršalovog plana“. Šurma je bio u bordu Mariupoljske čeličane, dirketor „Zaporožjestala“ i supervizor Državnog odbrambenog koncera. To su samo neke reference iz njegove bogate biografije. Deo sredstava bi bio obezbeđen iz zaplenjenih ruskih aktiva u zapadnim bankama.

ScreenshotYT/Нет войне в Украине! 

Treba imati u vidu da se i Rusija nešto pita. Da li je realno da Svetska banka, Blek Rok (BLACKROCK) i slični razmišljaju o obnovi na teritorijama koje će ostati pod kontrolom Moskve? Zanimljivo je da je brat Šurme dobio novac za obnovu na teritorijama koje su danas pod ruskom kontrolom. On ima “viziju da, ako već mora da se radi iz početka, da se onda odmah i započne sa “zelenom” industrijom čelika. Bilo kako bilo, rat teče, baš kao i visoki biznis.

Veliki igrači na vreme zauzimaju pozicije, parče kolača od 500 milijardi ne može biti sitnica. Za to vreme, nemačke firme učestvuju u rekonstrukciji, sada ruskog, Mariupolja.

Problem je što, nažalost, rat još uvek nije gotov i što se faktičke granice, kako Ukrajine – tako i Rusije, još uvek ne naziru. Može se reći da je u toku najaktivnija faza sukoba u Donbasu, a Oružane snage Ukrajine još uvek drže teritorije u Kurskoj oblast Rusije.

Kurr.rs/TV Front/Preneo: P. P.