"RADUJEM SE PRILICI DA DOPRINESEM DALJEM RAZVOJU EU" Vlada Slovenije potvrdila kandidaturu Marte Kos na mestu evropskog komesara za proširenje

Zahvalila se predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen na ukazanom poverenju

Printscreen Twitter

Vlada Slovenije juče je jednoglasno potvrdila kandidaturu Marte Kos za funkciju evropskog komesara za proširenje, potvrdio je zamenik premijera Matej Arčon, dok je Kos naglasila da je politika proširenja najuspešnija spoljna politike Evropske unije (EU).

Arčon je ukazao da je jedan od ključnih prioriteta predsednice Evropske komisije je proširenje, a resor koji će Marta Kos pokrivati je i rekonstrukcija Ukrajine, prenosi "STA".

Kos je, u objavi "Fejsbuku", zahvalila predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen na ukazanom poverenju i premijeri Robertu Golobu i vladi Slovenije, što su je kandidovali.

"Politika proširenja donosi mir, stabilnost EU"

- Smatram da je politika proširenja najuspešnija spoljna politika Evropske unije, koja donosi mir, stabilnost, prosperitet i nove mogućnosti ne samo za nove članice već i za sve građane EU. Ovo je posebno važno u geopolitičkom okruženju, kada je Rusija ničim izazvana napala Ukrajinu i time donela rat na evropski kontinent - rekla je Kos.

Ona je istakla da evropsku perspektivu imaju Ukrajina, Gruzija, Moldavija, zemlje Zapadnog Balkana, kao i Turska.

- Kao komesar za proširenje EU, nameravam da intenzivno radim sa ovim zemljama, produbljujući naše zajedničke vrednosti i podržavajući njihove reforme kako bi ovu perspektivu ostvarili u punopravnom članstvu - napisala je Kos i dodala:

- Kao ubeđeni Evropljanin, radujem se prilici da, kao deo tima predsednice Ursule fon der Lajen, doprinesem daljem razvoju i delotvornosti Evropske unije, a time i boljoj budućnosti za sve nas i za buduće generacije. Sada ću se intenzivno pripremati za slušanje u Evropskom parlamentu.

Kurir.rs/Fonet