"ONI SU IZVELI TU NEZAKONITU OPERACIJU!" Meksički predsednik okrivljuje SAD za krvoproliće zbog porasta nasilja kartela

EPA / Mexican Presidency

Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador danas je okrivio SAD za nagli porast nasilja narko-kartela koji teroriše severnu državu Sinaloa u kojoj je samo u protekloj nedelji poginulo najmanje 30 ljudi.

Dve zaraćene frakcije kartela Sinaloa sukobile su se u glavnom gradu države Kulijakan u borbi za vlast. Naoružane bande ratuju između sebe, ali i sa snagama bezbednosti. Vlada je poslala vojsku da smiri situaciju, dok broj mrtvih i dalje raste.

Dok u gradu vojnici patroliraju ulicama, većina škola je otvorena, iako roditelji još uvek strahuju da šalju svoju decu u školu. Preduzeća se i dalje zatvaraju rano i malo ljudi izlazi na ulicu kada padne mrak.

Porast nasilja se očekivao nakon što je Hoakin Guzman Lopez, sin bivšeg vođe kartela Sinaloa Hoakina "El Čapa" Guzmana, sleteo u blizini El Pasa u Teksasu 25. jula malim avionom sa Ismaelom "El Majom" Zambadom.

Zambada je bio veteran kartela i vođa iz senke. Zambadin kartel decenijama širi nasilje i teror širom Meksika. Nakon hapšenja, on je u pismu koje je objavio njegov advokat rekao da ga je oteo mladi Guzman i protiv njegove volje odveo u SAD.

EPA Jose Luis De La Cruz 

Tokom današnjeg obraćanja novinarima, Lopez Obrador je optužio američke vlasti da su odgovorne za eskalaciju nasilja upravo zbog hvatanja Zambade.

Tvrdio je da su američke vlasti "izvele tu operaciju" i da je ona "totalno nezakonita", dodajući da "ne može biti saradnje ako se donose jednostrane odluke" poput te. Meksički tužioci razmatraju podizanje optužnice za izdaju protiv onih koji su umešani u zaveru.

Iako je predsednik, koji bi trebalo da napusti funkciju krajem meseca, obećao da će njegov plan smanjiti kartelsko nasilje, sukobi i dalje muče Meksiko. Karteli su u obračunima sve maštovitiji, postavljaju bombe pored puta, koriste oklopna vozila domaće proizvodnje, pa i dronove za bacanje bombi.

Kurir.rs/Beta