Nemilosrdno tukle devojčicu ispred škole dok su vršnjaci snimali! Psiholog za Kurir otkriva šta nije u redu s našom decom kad se ovako užasno ponašaju

To pre nije bilo toliko zastupljeno, smatra Bojana Šlajmer

Kurir Televizija, screenshot/Instagram/srbjournal

Na društvenim mrežama pojavio se veoma uznemirujući snimak na kojem tri maloletnice brutalno prebijaju, šutiraju i čupaju petnaestogodišnjakinju u Pančevu. Ovo stravično nasilje odigralo se ispred Tehničke škole "23. maj", i iako je bilo dece u okruženju, gotovo niko nije reagovao, čak su snimali nasilje i smejali se.

Reporterka Nevena Milošević je na ovu temu razgovarala sa psihologom Bojanom Šlajmer. 

Kurir Televizija 

- Uvek ima dve komponente u načinu razmišljanja, kako deca razmišljaju tokom snimanja i koji su njihovi ciljevi, da li je to potreba za validacijom i prihvatanjem, da neko podržava takvo nasilje, što je neprihvatljivo, ili simulacija neke situacije. Detetom se smatraju deca do 14. godine, nakon toga postaju maloletna lica. Nasilje migrira i vidimo sve veći porast istopolnog nasilja. To pre nije bilo toliko zastupljeno - istakla je Šlajmer.

Ona je rekla da deca koja su ovo nasilje snimala su ga, barem pasivno, podržavala: 

- Pitanje je, kada neko snima nasilje, da li ta osoba podržava nasilje na pasivan način? Kada pričamo o takvom nasilju u pitanju je niska kontrola impulsa, agresivno ponašanje, ponašanje koje nije adaptivno na psihološkim i socijalnim nivoima. Ovo nije poremećaj u ponašanju, osoba mora da ima 18 godina kako bi se to dijagnostikovalo. 

This browser does not support the video element.

Psiholog Bojana Šlajmer o vršnjačkom nasilju u Pančevu  Kurir televizija

Za najboju prevenciju nasilja ona navodi edukaciju mladih o tome kako ga prepoznati, a veruje da škoski sistem ovde igra najbitniju ulogu.

- Osoba mora da se nauči da prepozna nasilje, jer sve više ima psihološkog nasilja koje kasnije prerasta u fizičko. Kroz stalan nadzor možemo zaustaviti nasilje. Način na koji učenik misli, iz koje porodice potiče, način odgajanja, školski sistem je ovde najbitniji i mora da kontroliše nasilje edukacijom mladih - rekla je Šlajmer, i dodala:

- Ovo je spoj sajber i fizičkog nasilja. Kada se dele snimci cilj je da se dopre do publike što brže, da se izazove emocija kod ljudi. Pored toga što je žrtva preživela fizičko nasilje, ona je dodatno oštećena sajber nasiljem.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

This browser does not support the video element.

"PA ŠTA AKO TE BIJE MUŽ, I JA BIJEM SVOJU ŽENU" Sociološkinja pozvala policiju da prijavi nasilje i DOBILA BIZARAN ODGOVOR   Kurir televizija