IZRAELCI ČAK 15 GODINA PLANIRALI SPEKTAKULARNU OPERACIJU! U svakom pejdžeru bilo do 50 grama eksploziva, evo kako je vođstvo Hezbolaha izbeglo likvidaciju

Profimedia, Printscreen/X

Izraelske obaveštajne agencije su bile uključene u proizvodnju pejdžera koji su eksplodirali ove nedelje, a ova operacija je bila planirana najmanje 15 godina, potvrdio je američki obaveštajni izvor za Ej-Bi-Si Njuz.

CIA je dugo oklevala da primeni ovu taktiku jer je rizik za nevine bio previsok, rekao je izvor.

Planiranje napada uključivalo je lažne kompanije, sa zaposlenim izraelskim obaveštajnim službenicima u okviru legitimne kompanije koja je proizvodila pejdžere, potvrdio je izvor za Ej-Bi-Si Njuz, pri čemu su barem neki od uključenih u proizvodnju bili nesvesni za koga zapravo rade.

Prema izvorima, u pejdžere je ugrađeno do 50 grama eksploziva i daljinski okidači za aktiviranje.

U poslednja dva dana eksplozija u Libanu, izazvanih daljinskim eksplozijama unutar pejdžera ili voki-tokija, poginulo je najmanje 37 ljudi, a ranjeno je 2.931, saopštio je libanski ministar zdravlja Firas Al Abjad.

Sukob između Hezbolaha i Izraela se u četvrtak proširio, Izrael je započeo napade na Liban, a Hezbolah je uzvratio vatru.

Pejdžeri nikada nisu bili u Mađarskoj i kompanija iz te zemlje BAC Konsalting je bila "samo trgovinski posrednik, bez proizvodnog mesta u Mađarskoj", rekao je portparol mađarske vlade za Ej-Bi-Si Njuz u sredu.

U govoru u četvrtak, lider Hezbolaha Hasan Nasralah rekao je da je najviše rukovodstvo grupe imalo stare pejdžere, a ne nove koji su korišćeni u napadu, a koji su navodno isporučeni u poslednjih šest meseci. Grupa je započela punu istragu o eksplozijama.

- Nisu svi pejdžeri bili distribuirani i neki od njih su isključeni - rekao je Nasralah.

- Tokom dva dana neprijatelj je želeo da ubije najmanje 5.000 ljudi - tvrdi generalni sekretar Hezbolaha.

(Kurir.rs/ABC News/Preneo: Đ. M.)

 BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

"TAKTIKA IZRAELA NIJE DALA NI VOJNE NI POLITIČKE REZULTATE!" Analitičari: Netanjajuha napuštaju jer hoće politički da prežive  kurir televizija