DANAS ODLUKA O VOJNOM ROKU, PONOSAN SAM NA VOJSKU SRBIJE! Predsednik Vučić na prikazu sposobnosti "Zastava 2024" - Najavio važne nove nabavke

Marko Karović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas prikazu sposobnosti Vojske Srbije "Zastava 2024" na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici.

Više od 6.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, oko 2.500 sredstava naoružanja i vojne opreme i više od 50 vazduhoplova angažovano je u prikazu sposobnosti.

Prikaz je otvoren za javnost, i iz Ministarstva odbrane su pozvali sve građane da dođu i vide najsavremenije naoružanje i vojnu opremu kojom su opremljene jedinice Vojske Srbije, kao i deo sredstava iz razvoja preduzeća domaće odbrambene industrije.

12.21 - Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik je istakao da je izuzetno ponosan na ono što je video danas, i da ne postoji oblast u kojoj smo tako drastično napredovali kao što je položaj vojnika.

- Plata pre 10 godina vojnika je bila 330 evra, a danas je gotovo četiri puta veća. Danas imamo četiri do četiri i po puta više dronova prikazanih nego što je bilo prošli put. Kod nas u VTI su proizvedeni prvih 1000 dronova "Komarac", 500 je ovde danas - rekao je on, i zahvalio se firmi Jugoimport, kao i privatnim preduzećima. 

Dodaje da aviona imamo više nego ikada, i da ćemo za samo tri ili četiri godine biti ojačani sa 12 novih Rafala.

Screenshot RTS 

- Ne stajemo na tome, naručili smo i nove višecevne raketne bacače, ali nismo stali na tome, naručujemo i oružje koje će nam doneti znatnu taktičku i stratešku prednost. Ponosan sam na našu vojsku, što možemo da pokažemo ogroman napredak. General Mojsilović mi uvek zameri kada ne pomenem tenkiste, i moraćemo da radimo na povećanju broja posada. A tenkova imamo više nego dovoljno - ističe on.

Predsednik kaže da očekuje da će na današnjoj sednici Vlade biti doneta odluka o uvođenju obaveznog vojnog roka u Srbiji.

- To će biti 60 plus 15 dana. Mislim da je važno da muškarci pre svega steknu više odgovornosti, a verujem da ćemo imati i značajan broj devojaka koje će se dobrovoljno prijaviti - kazao je Vučić.

Kaže da je 6.500 vojnika na aerodromu u Batajnici, i da je to veoma značajan broj vojnika.

screenshot pink tv 

- Možete uporediti sa operacijama koje se sada vode na ratištima, to je ozbiljan broj vojnika koji pravi razliku - istakao je predsednik.

Na pitanje novinara kako komentariše zahtev opozicije da se održi sednica o litijumu, i njihov predlog zakona, on kaže sledeće:

- Nepismeno je sastavljeno, oni će u političkom smislu biti na stubu srama, ti koji su predložili to. A što me ne žele na sednici, to o njima više govori nego o meni. Ako uđu u ring sa mnom, moraju da prime udarce, ali oni ne žele da dobiju odgovor - istakao je on.

Screenshot RTS 

Vučić je rekao da ne želi da komentariše besmislice i gluposti, na tvrdnje Petra Boškovića da je Vučić uništio vojsku.

- Ja sam ga zatekao u ministarstvu, sećam se kakva je tada vojska bila. Danas je vojska najmanje 10 puta jača nego što je bila. Onda ja mislim da to sve dovoljno govori. Setite se avio mitinga iz 2013. godine, bili su ruski "Striži", i Englezi su bili. Ali srpskih aviona nije bilo. Srpskih lovaca nije bilo, bilo je bombardera Orlova i G-4 - rekao je on.

Predsednik kaže da u vreme o kom je govorio Bošković vojnici nisu imali ni čizme, a danas izgledaju kao u najboljim vojskama.

Screenshot RTS 

Na pitanje novinara o nabavci Rafala i paketu naoružanja, kao i verziji samog aviona, Vučić je rekao sledeće:

- Ne želim da komentarišem ljubomorisanje iz okruženja. Dakle, vodimo razgovore, o tome ko može da dobije raketu Meteor, to mogu da dobiju Grci, a mi i Hrvati možemo da dobijemo MICA rakete. Imaju domet do 300 kilometara. Radimo na tome, svu opremu smo već kupili, od destilovane vode do odela za pilote. I kupujemo najnoviju verziju Rafala, 4.1, primljena je tek pre mesec dana u francusku vojsku. Kupovali smo sve najbolje, mnogo smo para dali. Srećom, Siniša je otišao, uzeo bi neku motku da nas mlatne po glavi. Kod nas je sve novo, modernizovano. Obratite pažnju na helikoptere, ne služi to nama za slikanje, već za odbranu zemlje - istakao je Vučić.

Dodaje da je zaista ponosan na Vojsku Srbije, i da će se nastaviti ulaganja.

12.19 - Obraćanje Milorada Dodika

Predsednik RS Milorad Dodik zahvalio se predsedniku Vučiću na pozivu, i istakao je da je impresioniran svime što je video.

- Pre neku deceniju ovo je bio san, a sada vidimo kako se snovi ostvaruju. Važno je to što je više od pola ovde izloženog oružja proizvedeno u Srbiji. Važno je da se ne zavisi od nekih dostava koje mogu biti ugrožene. Za nas u Srpskoj ovo je naravno veoma važno, i veoma smo radosni zbog ovoga - kazao je Dodik.

On ističe da celu Republiku Srpsku raduje svaki napredak, i da su opremljenost i moral vojnika viđeni kroz prikaz sposobnosti.

- I pripadnici Vojske su sa materijalnog stanovišta veoma stabilni. Čestitam predsedniče vama i vašem timu na ovom velikom uspehu - rekao je Dodik.

11.46 - Vučić obilazi vojnike i tehniku

Predsednik Vučić je posebno istakao da je ponosan što vidi veliki broj dronova "Komarac", koji mogu naneti veliku štetu neprijateljima. On je takođe tražio da ljude odmah puste da vide naoružanje.

screenshot pink tv 

- Hoću da pohvalim posebno Institut Moma Stanojlović zato što su radili vredno, mnogo težak i odgovoran posao su uradili. Sada imamo šest potpuno spremnih borbenih helikoptera Mi-35 koje smo uvezli sa Kipra. Oni su mnogo naporno i teško radili, i moram da ih pohvalim. Znaću to da uradim i prilikom podele Sretenjskih odlikovanja - rekao je on.

Vučić je istakao razornu moć raketa "Ataka" koje koriste helikopteri Mi-35.

Predsednik kaže i da naš načelnik generalštaba smatra da nema vojske bez tenka, i pored činjenice da mnogi predviđaju "kraj tenka" zbog rata u Ukrajini.

Screenshot RTS 

- Svi traže od nas da uručimo i predamo naše tenkove, a mi po broju stanovnika smo prvi ili drugi u Evropi po broju ispravnih tenkova po glavi stanovnika. Znam 15 zemalja koje zajedno nemaju tenkova koliko ima Srbija - naglasio je Vučić.

Na pitanje da li će dati neke tenkove, kratko je rekao: "Ne dam ja! Nisam dobio takav zahtev, a i da traže, načelnik generalštaba se ne bi složio".

Screenshot RTS 

- Mi ovo nismo mogli ni da sanjamo, toliko sam srećan i ponosan kada vidim šta imamo i u vazduhu, i PVO sisteme, nove radare... Ono što ćete najviše videti, sve je ovo Srbija, svi Miloši, Lazari, Nore... 50 odsto ovde je proizvedeno u Srbiji, a 50 odsto iz inostranstva. To nas čini jednom od najboljih i najjačih armija proporcionalno našoj veličini - kazao je on.

Screenshot RTS 

Predsednik je pitao tenkiste koji su im tenkovi najbolji, i gotovo jednoglasno je dobio odgovor da je T-72 najbolji, a da će naši biti bolji kada budu modernizovani.

Vučića je posebno oduševio mališan u uniformi Kobri, kome je salutirao i razgovarao sa njim. On je potom pitao vojnike kako im se čini Miloš.

- Korišćen je dosta, pokretan, dobro naoružan - rekao je jedan vojnik predsedniku Vučiću.

- Vlada će danas doneti odluku o uvođenju obaveznog vojnog roka - saopštio je on.

Screenshot RTS 

Govoreći o nabavci novih oklopnih vozila, predsednik je pitao Nenada Miloradovića, pomoćnika ministra za materijalne resurse, da li će biti realizovane kupovine, a potom kroz smeh poručio:

- Eno Mali se odmah buni. 

screenshot pink tv 

Obilazeći artiljerijske sisteme, predsednik Vučić je rekao da se "Gvozdika" odlično pokazala u Ukrajini, a potom skrenuo pažnju na višecevne bacače raketa.

- Ovo je ono što najviše fali u Ukrajini. Zato su im HIMARS-i bili od velikog značaja. Mi ćemo osim naših sistema kupiti još nešto, a hoćemo i nešto specijalno, koje je jedino u tom smislu jače od HIMARS-a, a o tome ću vas uskoro obavestiti. Siniši je pozlilo, pogledajte ga - kazao je on. 

screenshot pink tv 

Vučić je skrenuo pažnju na ubojnost sistema "Kornet", ističući da za malu cenu može uništiti izuzetno skupe sisteme.

General Nacionalne garde Ohaja Džon Haris, sa kojim se Vučić jutros sastao, rekao je da je impresioniran.

screenshot pink tv 

- Ne samo savremenom tehnikom, već se vidi ponos u oku svakog vojnika - rekao je general-major Haris.

11.33 - Defile pripadnika Vojske Srbije

Posle prikaza dejstva helikoptera počeo je defile pripadnika Vojske Srbije. Među njimasu pripadnici 72. brigade za specijalne operacije, 63. padobranske brigade, odreda Kobri, izviđačkih četa, zatim pripadnici Prve, Druge, Treće i Četvrte brigade, kao i Komande za obuku.

Screenshot RTS 

Tokom defilea iznad aerodroma u Batajnici leteli su avioni "MiG-29", "Supergaleb", kao i jurišni helikopteri "Mi-35".

11.23 - U vazduhu jurišni i transportni helikopteri

Iznad aerodroma su potom leteli helikopteri - jurišni "Mi-35" su dejstvovali po uslovnim ciljevima na zemlji, dok su transportni helikopteri "Mi-17" desantirali timove specijalaca.

U desantu učestvuju i helikopteri “gama“, koji nose protivoklopne modernizovane rakete “maljutka“, čime se završava aktivan deo prikaza.

Screenshot RTS 

11.10 - Padobranskim skokovima počeo prikaz, u vazduhu borbeni avioni

Padobranskim skokovima pripadnika elitne 63. padobranske brigade, koji nose zastave Srbije i Vojske Srbije, počeo je prikaz sposobnosti.

Posle padobranskih skokova poleteli su borbeni avioni "MiG 29", "Orao" i "Galeb". Avioni su uspostavili zonu patroliranja, i obezbedili uslove za dejstvo udarne avijacije.

Screenshot RTS 

11.04 - Predsednik Vučić stigao na aerodrom u Batajnici

Predsednik Aleksandar Vučić stigao je na aerodrom, gde je ispred počasnog stroja gardista intonirana himna Bože pravde, nakon čega je primio raport.

- Oficiri, podofirici i vojnici, zdravo - pozdravio je predsednik postrojene vojnike, na šta su mu oni u glas odgovorili.