UKRAJINSKI DRONOVI RAZNELI RUSKO BLAGO! Šta to Putin čuva duboko u bunkerima Tvera? Objavljeni snimci potpunog uništenja (VIDEO)

AP Athit Perawongmetha, Shutterstock

Ukrajinci su zadali ozbiljan problem Putinu kada su pre nekoliko dana dronovima udarili na Tversku oblast.

U objektu u Toropecu, koji je renoviran 2018. godine, navodno je skladišteno na hiljade tone vojnih dobara, među kojima i eksploziv, bombe, balističke rakete.

Upravo je ovo bila meta ukrajinskih dronova, koji su izveli napad u sredu rano ujutru, piše Juronjuz. Veruje se da je ovo najveći ukrajinski udar na Putinov arsenal još od početka rata.

Eksplozija nakon udara je bila toliko jaka da su seizmografi zabeležili obziljnija podrhtavanja tla, dok je NASA izvestila da je registrovala seriju "toplotnih udara" uz pomoć svoje opreme u svemru.

Veruje se da je u Toropecu čuvano oko 30.000 tona vojne municije. Uništavanje ovog "blaga" vrlo verovatno će veoma negativno uticati na severnu operativnu grupu ruske vojske.

Zašto je vojni magacin u Toropecu toliko važan?

Bivši zamenik ruskog ministra odbrane Dmitrij Bulgakov, koji je uhapšen ranije ove godine pod optužbom za korupciju, rekao je posle renoviranja objekta da ta lokacija ispunjava "najviše međunarodne standarde" i da može da brani oružje od projektila i "čak i od malog nuklearnog napada".

Skladište je pokrivalo površinu od preko 5 kvadratnih kilometara i obim veći od 12 kilometara.

Šta su Rusi tu čuvali?

Grad Toropec se nalazi oko 470 kilometara severno od ukrajinske granice i uništavanje municije koja je tamo bila uskladištena najverovatnije će negativno uticati na severnu operativnu grupu ruske vojske, uključujući snabdevanje trupa u Kursku, Belgorodu i Brjansku.

Prema ukrajinskim izvorima, u Toropecu su se navodno nalazili rezervoari za gorivo, kao i balisticke rakete iskander i otr-21 točka, ali i navođene avionske bombe i raznovrsna artiljerijska municija.

Šef ukrajinskog Centra za suzbijanje dezinformacija Andrij Kovalenko rekao je da je Rusija pored sopstvene municije počela da skladišti i severnokorejsku municiju u Toropecu.

Satelitska služba Maxar zabeležila je snimke koji jasno pokazuju obim štete od ukrajinskog napada dronom koji je izazvao seriju eksplozija. Fotografiju je podelio vođa ruskog tima na Institutu za proučavanje rata (ISW).

Na snimcima se vide veliki stubovi dima koji pokrivaju veći deo oblasti, dok bliži pogled na skladište municije ukazuje da vatra i dalje gori u i blizu nekih bunkera, dodao je Džordž Baros iz ISW-a.

Da li su bunkeri uništeni?

Najveći deo municije je verovatno uskladišten pod zemljom, pa se postavlja pitanje da li su dronovi koje je Ukrajina koristila mogli da prodru u unutrašnjost bunkera.

Potpuna procena štete ostaje nemoguća zbog gustog dima iznad lokacije.

Međutim, moguće uništenje bunkera je takođe moglo biti rezultat toga što Moskva nije poštovala sopstvene propise postavljajući bunkere preblizu, na primer.

Dok je u više navrata pozivala Zapad da ukine ograničenja u vezi sa upotrebom raketa dugog dometa duboko u rusku teritoriju, Ukrajina koristi svoje bespilotne letelice domaće proizvodnje za udare čak 1.800 kilometara u Rusiju, kao što je bio slučaj u gradu Orsk.

Kurir.rs/Euronews/ISW/Preneo: D. P.

 BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

RUSI DRONOVIMA I RAKETAMA NAPALI KIJEV: Jedna osoba poginula u jutrošnjem bombardovanju  Reuters