"Šest meseci krili od mene da mi beba nije imala kiseonik na porođaju, a danas ima cerebralnu paralizu" Lekari ostali u šoku posle bolnih reči neutešne majke

"Mi nemamo sistem zaštite pacijenata, oni mogu samo da se nadaju da do ovoga neće doći, ili da se obrate medijima"

Kurir Televizija

Sergej ima sedam godina i dijagnozu cerebralne paralize. U ispovesti njegove majke, Nataše Vavra, ona je objasnila da je on rođen u 34. nedelji carskim rezom, da je 6 dana proveo u bolnici čekajući slobodno mesto u inkubatoru, a zatim još 29 dana u bolnici

U otpusnoj listi fale bitne informacije po Sergejevo zdravlje,on je progovorio sa 3 i po godine, a dijagnozu cerebralne paralize dobio je tek sa 3 godine i 4 meseca, iako je to i ranije bilo evidentno. Kako kaže, nijedan lekar joj nije dao odgovor šta je uzrok ovog stanja.

Kurir Televizija 

- Na patologiji mi je porođaj odlagan 17 dana. Lekar koji mi je privatno vodio trudnoću je i radio u porodilištu i imala sam puno poverenje. On je dobio dve osmice na rođenju, priključen je na kiseonik na 24 sata, niko mi nije rekao da ima komplikacija. Bila sam 5 sati u šok sobi, a nakon toga u bolničkoj, rekli su mi da nisam u šok sobi jer je prevelika gužva i nema mesta. Kasnije sam tek saznala od doktorke da je ostao bez kiseonika na rođenju.

Ona je ispričala kako su prve sumnje da nešto nije u redu sa njenim detetom nastupile tek 6 meseci kasnije:

- U nekom momentu sam dobila utiska da ne znaju šta mu je. Menjao je boje, 6 dana je trajala agonija gde nije bio hranjen na flašicu, a na kraju se utvrdilo da ima sepsu.Niko nije ni spominjao da nešto nije u redu, samo da je prevremeno rođen. Sa 6 meseci se bebe same okreću i same sede, mi nismo bili ni blizu. Tu sam počela da brinem. Tek smo tada saznali da je na rođenju ostao bez kiseonika, dakle njemu jedan deo mozga ne radi. Kontrole su bile na 3 meseca, a doktorka je rekla da ne zna šta će biti na kraju.  NIšta od ovoga nije zavedeno u otpusnoj listi.

This browser does not support the video element.

"Šest meseci krili od mene da mi beba nije imala kiseonik na porođaju, a danas ima cerebralnu paralizu" Lekari ostali u šoku posle bolnih reči neutešne majke  Kurir televizija

Na ovu temu za Kurir televiziju govorili su doktor Vanja Milošević, ginekolog i akušer, doktor Tihomir Ilić, neurolog, kao i Savo Pilipović iz Udruženja pacijenata Srbije.

Lekar Vanja Milošević istakao je da bi voleo da se više žena odluči da imenuje lekare i ustanove koji prave greške.

-Ovakvih situacija ima, ali moramo imenom i prezimenom da znamo ko je krivac. Činjenica da je odrađen carski rez prevremeno, to je znak da se dešavalo nešto alarmantno. Da li je bila lekarska greška ili nesavesno lečenje, to će veštaci utvrditi. Da je trudnoća trajala do 40. nedelje, postojala bi šansa da je u pitanju stručna greška, ali pošto postoje zapisi o komplikovanju trudnoće i sama činjenica da carski rez odrađen 6 nedelja ranije, ja skoro sa sigurnošću mogu da tvrdim da greška nije u lekarima - rekao je Milošević.

Kurir Televizija 

Ginekolog Milošević objasnio je i da bi pacijenti mnogo lakše praštali lekarima, da su sigurni da su doktori uradili sve što je u njihovoj moći za dobrobit zdravlja.

Nerulog, Tihomir Ilić, naglasio je da se iza dijagnoze ove vrste paralize nalazi mnogo uzroka koji su mogli da je izazovu, ali je poslao i optimističnu poruku kako je medicina napredovala dovoljno da se motorika i pokretnost na koju utiče mogu korigovati, i rekao:

- Kompleksan događaj je i nakon veštačenja teško razložiti na činjenice, i ne može biti predmet javnog suđenja. Najbitnije je lečenje sa empatijom, adekvatna komunikacija lekara sa majkom. Majka mora napustiti bolnicu sa dovoljno jasnim informacijama, ne sme se reći da je sve uredu, manjak informacija je najubitačniji.

Kurir Televizija 

Član Udruženja pacijenata Srbije poslao je bitnu poruku svim građanima.

- Mi nemamo sistem zaštite pacijenata nažalost, i njima ostaje samo da se nadaju da do ovakvih situacija neće dolaziti, ali uvek će u procentu situacija doći do komplikacije. Nemaju kome da se obrate, osim medijima. Sudski sporovi sa lekarima traju godinama i previše su komplikovani za pacijenta - rekao je, pa poslao i pohvale medicinskim radnicima:

- Da nema te ogromne ljubavi i posvećenosti zdravstvenih radnika situacija bi bila mnogo gora. Najveći problem pacijenata je nedostatak vremena da se lekar posveti pacijentu. Imamo previše pacijenata, premalo lekara. Nama je potreba veliki broj lekara, sestara i svih zdravstvenih radnika.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

 Kurir.rs

This browser does not support the video element.

Mislite da imate virus, a možda je u pitanju "Kju" groznica! Doktorka za Kurir otkrila simptome bolesti koja hara Crnom Gorom: Bakterija je vrlo otporna!  Kurir televizija