BOLJA ORGANIZACIJA, LAKŠI PRISTUP I BUDUĆI SIMBOL PRESTONICE: Nova autobuska stanica je vetar u leđa srpskom turizmu

Grad Beograd



Izmeštanje Autobuske stanice Beograd u Blok 42 na Novom Beogradu predstavlja veliki korak napred, ne samo za saobraćajnu infrastrukturu Beograda, već i za razvoj turizma u Srbiji. Nova stanica će doneti brojne prednosti koje će značajno poboljšati iskustvo turista, olakšati pristup gradu i učiniti Beograd privlačnijom destinacijom za posetioce iz celog sveta.

Jedan od ključnih benefita koji će nova Beogradska autobuska stanica imati za turizam je objedinjavanje polazaka turističkih autobusa na jednom mestu. Do skoro su turističke agencije imale problem jer su autobusi polazili sa više različitih lokacija što je stvaralo konfuziju među turistima i otežavalo organizaciju putovanja. Nova stanica će sa 9 perona namenjenih turističkim autobusima konačno rešiti ovaj problem i kroz centralizovan i efikasan sistem polazaka turistima omogućiti lakše i brže snalaženje.

Sama lokacija u Bloku 42 preko razgranate mreže saobraćajnica omogućava jednostavan i brz pristup svim delovima grada, kao i okolnim destinacijama u Srbiji i regionu. Turisti koji dolaze iz drugih gradova ili zemalja moći će brzo i lako da stignu do željenih destinacija, zahvaljujući efikasnoj i dobro osmišljenoj saobraćajnoj mreži.

Takođe, planirana direktna integracija nove Beogradske autobuske stanice sa modernizovanom železničkom stanicom "Novi Beograd" i odlična veza sa Aerodromom "Nikola Tesla" omogućiće turistima da lako prelaze sa jednog vida prevoza na drugi, čime se skraćuje vreme putovanja i povećava komfor. Turisti koji kombinuju autobuski i železnički, ili autobuski i avio-saobraćaj moći će od sada daleko lakše i brže da isplaniraju i organizuju svoje putovanje bez potrebe za ulaskom u centar grada.

Primera radi, doskora su putnici iz drugih gradova Srbije koji putuju avionom iz Beograda, u najvećem broju slučajeva morali da angažuju nekoga da ih preveze od autobuske stanice do Surčina. Od sada će, zahvaljujući daleko boljoj povezanosti, moći sami da stignu do aerodroma koristeći javni prevoz.

Nakon završetka druge faze koja podrazumeva izgradnju nove stanične zgrade sa savremenim komercijalnim i drugim neophodnim sadržajima poput restorana, kafića, banaka, posebnih lounge zona i specijalnih čekaonica, posetioci Beograda imaće na raspolaganju sve što im je neophodno za udobno putovanje. Najavljeno odvajanje staničnih zgrada za prigradski i međugradski saobraćaj, kao i odvojeni peroni za turističke autobuse dodatno će doprineti komforu svih putnika.

Osim infrastrukturnih prednosti nova stanica će imati značajan uticaj i na vizuelni identitet Beograda. Nakon završetka zgrade od 27.000 kvadratnih metara prostora, po projektu koji potpisuju poznati beogradski arhitekti, Beograd će dobiti stanicu koja će svojom funkcionalnošću i savremenim arhitektonskim rešenjima srpsku prestonicu staviti rame uz rame sa najvećim evropskim metropolama.

Smeštena na modernoj i funkcionalnoj lokaciji, nova stanica će doprineti atraktivnosti glavnog grada kao turističke destinacije. Turisti će odmah po dolasku doživeti Beograd kao moderan i dobro organizovan grad koji se razvija u skladu sa svetskim standardima, što je percepcija koja će dodatno privući posetioce.

Projekat je od izuzetnog značaja i zbog predstojećeg EXPO sajma koji će se održati u srpskoj prestonici. Nova stanica će biti jedno od ključnih saobraćajnih čvorišta zajedno sa aerodromom i železničkom stanicom Prokop sa kojom je odlično povezana.

Izmeštanje Beogradske autobuske stanice na Novi Beograd nije samo infrastrukturno poboljšanje već dobro osmišljen strateški potez koji će značajno doprineti razvoju turizma. Kroz centralizaciju polazaka turističkih autobusa, bolju saobraćajnu povezanost i modernizaciju usluga, Beograd postaje privlačnija destinacija za turiste, olakšavajući im putovanje i boravak u gradu. Ovaj projekat, zajedno sa unapređenjem železničke stanice, modernizacijom aerodroma i izgradnjom metroa čini Beograd efikasnijim, pristupačnijim i atraktivnijim za posetioce iz celog sveta.