Pripreme se privode kraju: Gotovo sve je spremno za otvaranje ovogodišnjeg Oktoberfesta u Minhenu

Kurir Televizija

Neizostavna stanica za sve ljubitelje piva, okupiće milione posetilaca od 21. septembra do 6. oktobra. Oktoberfest se naziva još i Wiesen, što je nemačka reč za livadu, jer se i ceo događaj organizuje na livadi Theresienwiese.

Tokom tradicionalnog obilaska terena festivala, čelnici grada i uprava festivala dali su prve nagoveštaje kakva će biti postavka samog Oktoberfesta. Destine šatora u kojima će biti služene ogromne količine piva i hrane, uveliko su postavljeni.


Na festivalu će učestvovati oko 450 izlagača. Ulaz je besplatan, a gosti će moći uživati u brojnim vrstama domaćih i regionalnih piva, kao i u bavarskim gastronomskim specijalitetima. Iako je ulaz besplatan, Oktoberfest spada u jedan od najskupljih
festivala. Pivo se služi u kriglama, a za litar ćete morati da izdvojite između 13,60 i 15,30 evra. Pivo dolazi iz regiona, pravljeno u skladu sa nemačkim Zakonom o čistoći, bez ikakvih dodataka, osim vode, hmelja i ječmenog slada. Takođe, posetiocima će non
stop biti dostupne česme sa besplatnom pijaćom vodom.


Prošle godine zabeležen je rekord od 7,2 miliona posetilaca , a popijeno je 6,5 miliona litara piva. Ove godine se očekuje oko šest miliona poseta. Promena ima kada je u pitanju ponuda hrane, pa će tako biti veća dostupnost organskih
i veganskih jela.


Uz jelo i piće, tu su i uzbudljive vožnje u luna parku,poput rolerkostera i panorame, a ove godine uvedeno je nekoliko novih atrakcija poput uzbudljivog „Kick Down“ i „The Grand Carousel“.


Osim toga, Oide Wiesen, tradicionalni deo Oktoberfesta, ove godine obeležava deceniju postojanja. Ovaj manji deo festivala predstavlja idealan spoj tradicionalnih nošnji i umuuzike za sve ljubitelje retro stila.

GO GREEN


Prateći zelenu agendu, Oktoberfest se sve više oslanja na obnovljive izvore energije i teži klimatskoj neutralnosti smanjenjem emisija štetnih gasova. Stoga se između ostalog daje i veći značaj recikliranju otpada i pribora za jelo.

BEZBEDNOST NA PRVOM MESTU


Veliki akcenat stavljen je na bezbednost gostiju, usled nedavnih terorističkih napada. Tako će festival obezbeđivati 600 policajaca, a na raspolaganju će biti i nekoliko hiljada dežurnih redara. Osim toga, biće pojačane kontrole ulaska, koje će uključivati skeniranje i detektore metala.

Takođe, veliki značaj se pridaje i borbi protiv seksualnog nasilja tokom festivala, pa su tako organizovane nagrade i kampanje neprofitnih organizacija radi podizanja svesti o ovom problemu i stvaranja bezbednijeg okruženja za ženski pol.
Festival je prvi put organizovan 1810 godine, a od tada je postao lokalna tradicija nemačke Bavarske. Drugi gradovi u Bavarskoj organizuju festivale nalik Oktoberfestu, samog manjeg obima i popularnosti. 189. po redu Oktoberfest zvanično počinje sutra u 12 sati kada će tradicionalno lord gradonačelnik Minhena Diter Rajter otvoriti prvo bure piva u Schottenhamel Festhalle.

Kurir.rs/ Anastasija Bogdanović

  Bonus video:

This browser does not support the video element.

Kako se pravilno sipa pivo  Instagram