ON JE DANAS NAJTRAŽENIJI ČOVEK NA SVETU, A POJMA NIJE IMAO ŠTA SE DOGAĐA: "Nestao je, policija ga traži!" (FOTO)

Nestao pre poslovnog putovanja, njegov nestanak prijavio poslodavac

Profimedia, Printscreen/X

Vlasnik bugarske fiktivne kompanije "Norta Global", navodno odgovorne za prodaju pejdžera koji su eksplodirali širom Libana, nestao je na dan eksplozije i od tada mu se gubi svaki trag.

Preduzetnik Rinson Hose (39), koji živi u Norveškoj, a poreklom je iz Indije, naveden je kao vlasnik "Norta Global". Hoze je u utorak trebalo da napusti svoj stan u predgrađu Osla i krene na ranije planirano poslovno putovanje. Ali njegov primarni poslodavac, norveški medijski konglomerat NHST Media Group, nije mogao da stupi u kontakt sa njim i u sredu uveče je obavestio norvešku obaveštajnu službu.

Sledećeg dana lokalna policija je saopštila da je pokrenula "preliminarnu istragu o informacijama koje su dospele u javnost".

- Upoznati smo sa informacijama, ali još nemamo komentar o tome - rekla je Uni Grondal, portparolka norveške policije u Oslu.

Printscreen Youtube/Malayali Vartha  Rinson Hose

U ovom trenutku nema dokaza koji bi sugerisali da je Hoze namerno pomogao Izraelu da pronađe uzbunjivače koji su korišćeni za bombardovanje pripadnika Hezbolaha ili da je znao za izraelsku operaciju.

Živi normalnim životom

Hoze se preselio u Norvešku 2015. godine nakon dve godine rada za londonsku kompaniju. Živi u Oslu sa suprugom i ima norveško državljanstvo, piše "The Sun". Njegove komšije u mirnom predgrađu Osla rekli su "Rojtersu" da ne znaju mnogo o njemu.

Međutim, jedna od njegovih prijateljica rekla je za norveški novinski sajt "VG" da je šokirana saznanjem da je on povezan sa eksplozijama u Libanu.

- Sviđao se celom mom krugu prijatelja. Godinama je čuvao kosu kako bi mogao da je pokloni obolelima od raka. Za mene je on čovek velikog srca - rekla je ona.

Prekinuo telefonski razgovor usled pitanja o poslu
"Norta Global" je osnovana u aprilu 2022. godine. Sedište kompanije je registrovano u jednoj zgradi u gradu Sofiji gde je registrovano još skoro 200 kompanija. Kompanija je reklamirala usluge konsaltinga, integracije tehnologije, regrutovanja i eksternalizacije na svojoj zvaničnoj veb stranici pre nego što je obrisana u četvrtak.

- Da li tražite agilnu kompaniju koja će vam pomoći da uspete ili da nađete pravo tehnološko rešenje za vas? Ne tražite dalje - navodi se na veb stranici, koja je imala verzije na engleskom, bugarskom i norveškom. "Rojters" piše da je kontaktirao Hozea, ali je on prekinuo telefonski razgovor na pitanje o poslu u Bugarskoj.

Ranije je mađarski portal "Teleks" tvrdio da je "Norta Global" direktno uključena u nabavku pejdžera, tvrdeći da je ta kompanija "organizovala isporuku i prodala" pejdžere Hezbolahu. Ali tada je bugarska državna agencija za nacionalnu bezbednost saopštila da bugarska kompanija nije povezana sa kupovinom pejdžera.

Podsećamo, izraelske obaveštajne agencije su bile uključene u proizvodnju pejdžera koji su eksplodirali ove nedelje, a ova operacija je bila planirana najmanje 15 godina, potvrdio je američki obaveštajni izvor za "Ej-Bi-Si Njuz".

Planiranje napada uključivalo je lažne kompanije, sa zaposlenim izraelskim obaveštajnim službenicima u okviru legitimne kompanije koja je proizvodila pejdžere, potvrdio je izvor za "Ej-Bi-Si Njuz", pri čemu su barem neki od uključenih u proizvodnju bili nesvesni za koga zapravo rade.

Prema izvorima, u pejdžere je ugrađeno do 50 grama eksploziva i daljinski okidači za aktiviranje.

Kurir.rs/Jutarnji list/ Prenela: M.S.

  Bonus video:

This browser does not support the video element.

OGLASIO SE NAVODNI PROIZVOĐAČ PEJDŽERA SA TAJVANA?! Lutovac: Bio veoma ljut, tvrdi da ih je proizvela druga firma! Izraelci sve pažljivo isplanirali  kurir televizija