EVO KAKO SU EKSPLODIRALI TOKI-VOKIJI U LIBANU: Ovaj eksploziv je gotovo nemoguće detektovati

PETN (pentaeritritol tetranitrat) je široko korišćen hemijski eksploziv koji ima mnoge sličnosti sa nitroglicerinom.

EPN/Newscom / Newscom / Profimedia, EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia, Balkis Press/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia, Printscreen X

Libanski izvori otkrivaju da su baterije u voki-toki bombama bile prožete visoko eksplozivnim jedinjenjem koje je gotovo nemoguće otkriti.

Baterije voki-tokija koje je koristila libanska oružana grupa Hezbolah koji su eksplodirali ove nedelje bile su prožete visoko eksplozivnim jedinjenjem poznatim kao PETN, rekao je za Rojters libanski izvor upoznat sa komponentama uređaja.

Način na koji je eksploziv bio integrisan u bateriju je takav da je bilo skoro nemoguće detektovati ga, rekao je izvor.

PETN (pentaeritritol tetranitrat) je široko korišćen hemijski eksploziv koji ima mnoge sličnosti sa nitroglicerinom.

Koristi se u vojnim operacijama u obliku oružja poput plastičnog eksploziva „semtek“.

Supstanca ima dva glavna svojstva koja je čine veoma atraktivnom opcijom za vojnu i industrijsku upotrebu.

Prvo, PETN se može pohvaliti izuzetno velikom brzinom detonacije koja može da raznese gelere sadržane u municiji brzinom od oko 8.000 metara u sekundi.

Takva sila znači da PETN eksplozivi mogu da stvore efekat razbijanja, razarajući svoje mete i takođe izazivajući snažan potresni efekat.

Drugo, to je relativno stabilna supstanca i veoma pouzdana. Kada se pravilno čuva i skladišti, može se koristiti u svim uslovima.

U seriji eksplozija komunikacijskih uređaja među kojima su pejdžeri i voki-tokiji u utorak i sredu je u Libanu ubijeno najmanje 37 osoba, od toga dvoje dece, a ranjeno oko 3.200.

Kurir.rs/Nova/Agencije/Preneo: P. P. 

Bonus video:

This browser does not support the video element.

"U našim telefonima se nalaze tri od pet elemenata eksploziva!" Kako je došlo do tragedije zbog Hezbolahovih pejdžera? Kočović: Operacija možda trajala godinama  Kurir televizija