ZA SMANJENJE TROŠKOVA ŽIVOTA: U Severnoj Makedoniji ograničena marža za 73 prehrambena proizvoda

Shutterstock

Vlada Severne Makedonije odlučila je juče da za 73 prehrambena proizvoda ogranični bruto profitnu maržu na 10 odsto u trgovini na veliko i na malo.

"Na listi osnovnih prehrambenih proizvoda u toj takozvanoj 'jesenjoj korpi' nalaze se 73 proizvoda koji su najzastupljeniji u potrošačkoj korpi građana", rekao ministar ekonomije i rada Severne Makedonije Besar Durmiši na konferenciji za novinare.

Kako je istakao, takva odluka je doneta zato što je, na osnovu podataka Državnog zavoda za statistiku, indeks troškova života u avgustu 2024. bio veći za četiri odsto nego u decembru 2023, od čega je najveći rast bio kod voća - 10,9 procenata.

"Naše procene su da će se stupanjem na snagu ove odluke cena hrane i bezalkoholnih pića sniziti u proseku za oko 10 odsto, čime će se smanjiti i troškovi života u potrošačkoj korpi u grupi - hrana i piće", rekao je Durmiši.

Odluka o smanenju marži na 73 prehrambena prozvoda, dodao je, stupiće na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu" i primenjivaće se do 31. oktobra 2024. godine.

Naveo je da se na listi proizvoda sa smanjenom maržom nalaze brašno, hleb i pekarski proizvodi, mleko i mlečni proizvodi, meso i proizvodi od mesa, nešto voća i povrća, pirinač, pasulj, testenine, jestivo ulje i neki konzervirani proizvodi.

"Trgovci proizvode koji su uvršteni u jesenju korpu i koji se nalaze na policama, frižiderima i rashladnim uređajima, treba jasno da obeleže natpisom 'manje troškova, više za tebe'", istkao je ministar ekonomije i rada Severne Makedonije.

Prema njegovim rečima, trgovci na veliko i malo imaće obavezu da nabave i prodaju u mesečnim količinama od najmanje 70 odsto od količine tih prizvoda koje su imali u avgustu.

"Kao što sam ranije najavio, ova mera kao 'jesenja potrošačka korpa' će se u narednom periodu primenjivati kao 'božićna korpa', 'ramazanska korpa', 'uskršnja korpa', sa ograničenim trajanjem pre i za vreme praznika kada cene osnovnih prehrambenih proizvoda obično rastu, kako bi da zaštiti standard građana", rekao je Durmiši.

Kurir.rs/Beta