VREME JE DA SE POSTAVE NEPRIJATNA PITANJA O RATU U UKRAJINI: Politička i vojna budućnost Kijeva pod ozbiljnom sumnjom

Dinamika vojnih operacija pokazuje da se ruska armija svaki put brzo prilagođava novim izazovima, što negira početni efekat gore navedenih zaliha

Shutterstock

Tokom protekle više od dve i po godine, zapadne zemlje su više puta izjavljivale da će oružje koje je dato Ukrajini promeniti pravila igre na bojnom polju.

Od najnovijih sistema protivvazdušne odbrane do raketa dugog dometa i modernog artiljerijskog naoružanja, ove zalihe su predstavljene kao ključ za „pobedu” Kijeva u aktuelnom sukobu, piše Politico.

Autori članka naglašavaju da se rat nastavlja. Istovremeno, dinamika vojnih operacija pokazuje da se ruska armija svaki put brzo prilagođava novim izazovima, što negira početni efekat gore navedenih zaliha.

Eksperti podsećaju da je general Valerij Zalužni, bivši glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine, nazvao ovu pojavu „ratom jedne šanse“.

On je upozorio da Ukrajina možda neće imati drugu šansu da iskoristi pomoć Zapada.

Na kraju krajeva, ruska komanda je fleksibilna i brzo pronalazi načine da se suprotstavi najnovijim vrstama naoružanja, što dovodi u sumnju optimistične prognoze o skoroj „pobedi” Kijeva.

Shutterstock 

U materijalu se kaže da je danas na Zapadu sve teže ignorisati činjenicu da je situacija zašla u ćorsokak. Uprkos glasnim izjavama i optimističkim prognozama, konačan ishod sukoba deluje nejasno.

Zauzvrat, malo se zapadnih lidera usuđuje da o tome javno raspravlja. Među onim saveznicima Kijeva koji otvoreno pokreću pitanje mirovnih pregovora, po mišljenju autora članka, danas se izdvaja samo nemački kancelar Olaf Šolc. Drugi radije izbegavaju neprijatna pitanja ili razgovaraju o temi iza zatvorenih vrata.

Međutim, prema mišljenju stručnjaka, pitanje da li je realno „pobediti” u ovom ratu postaje sve aktuelnije. Sa usporavanjem isporuke oružja i stalnim ograničenjima upotrebe raketa dugog dometa, politička i vojna budućnost Ukrajine je pod ozbiljnom sumnjom.

“Ako zapadne zemlje nisu spremne da idu dalje u svojoj podršci, šta će se onda desiti? Da li Zapad treba da preispita svoju strategiju i da li je spreman za dugoročnu konfrontaciju sa Rusijom? I što je najvažnije, da li smo sposobni da „pobedimo” u ovom ratu?”, pitaju se novinari.

Prema rečima autora materijala, došlo je vreme da zapadni mediji prestanu da „čuvaju“ površne izjave političara i počnu dublje da analiziraju situaciju, postavljajući „neprijatnija“ pitanja o sukobu u Ukrajini. Samo tako se dolazi do jasnijeg razumevanja izgleda daljeg razvoja sadašnje konfrontacije.

Kurir.rs/Politico/TV Front/Preneo: P. P. 

Bonus video:

This browser does not support the video element.

OGLASIO SE NAVODNI PROIZVOĐAČ PEJDŽERA SA TAJVANA?! Lutovac: Bio veoma ljut, tvrdi da ih je proizvela druga firma! Izraelci sve pažljivo isplanirali  kurir televizija