Ministar Dačić ugostio oskarovca Zorana Perišića "Sa velikim umetnikom koji je učestvovao u stvaranju najboljih dela svetske kinematografije" (FOTO)

Zoran Perišić, koji u svetu slovi za majstora za specijalne efekte, već sa 28 godina bio je angažovan na čuvenom filmu Stenlija Kjubrika "Odiseja u svemiru", a Oskara je dobio za filmske elektronske efekte u filmu "Supermen"

Mup

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić primio je danas našeg istaknutog filmskog i televizijskog režisera Zorana Perišića, koji je došao u Srbiju kao laureat Međunarodnog Novi Sad filmskog festivala.

Ministar je izrazio zadovoljstvo zbog susreta sa Perišićem, koji je poreklom iz Žitorađa, a čija su ostvarenja obeležila svetsku kinematografiju i svojim uspehom se našao među istaknutim Srbima koji svojim uspehom doprinose pozitivnoj slici i ugledu Srbije, kao i srpskog naroda u svetu.

U prijateljskoj atmosferi, razgovarali su o dostignućima ovog poznatog reditelja koji je u Novom Sadu nagrađen za doprinos razvoju animacije i vizuelnih efekata, a za koje je tokom svog višedecenijskog stvaralaštva nagrađen i filmskom nagradom Oskar.

Mup 

- Sa našim velikim umetnikom Perišićem, koji je "rame uz rame" sa najpoznatijim rediteljima učestvovao u stvaranju najboljih dela svetske kinematografije imao sam priliku da razgovaram i o Srbiji, kao i o značaju neraskidivih veza Srba u svetu sa otadžbinom. On je jedan od ambasadora srpske kulture, jezika i tradicije koji kroz svoj rad pokazuje svetu najveće bogatstvo koje Srbija ima, a to je njen vredni i talentovani narod. Nas dvojica smo i zemljaci, poreklom iz Žitorađe, imamo dosta zajedničkih sećanja na ovaj deo Srbije koji je po mnogo čemu autentičan, a narod slobodarskog duha - rekao je ministar Dačić.

Mup 

Inače, Zoran Perišić, koji u svetu slovi za majstora za specijalne efekte, već sa 28 godina bio je angažovan na čuvenom filmu Stenlija Kjubrika "Odiseja u svemiru", a Oskara je dobio za filmske elektronske efekte u filmu "Supermen". Važi za pronalazača i vlasnik je nekoliko patenata u oblasti specijalnih efekata i autor je knjiga iz ove oblasti, kao i nekoliko filmova i animiranih serija za najmlađe.

Kurir.rs

Bonus video:

This browser does not support the video element.

Ivica Dačić sumirao posetu NR Kini  Mup Srbije