UBIJEN KLJUČNI ČOVEK HEZBOLAHA: Pretekao u eksploziji pejdžera, poginuo u napadu na Bejrut

On je navodno otišao na sastanak u jednu zgradu koja je uništena izraelskim projektilima. Sa Akilom je navodno stradao i pripadnik elitne jedinice Radvan.

Rewardsforjustice.net, US Department

Ibrahim Akil, ključni čovek Hezbolaha, koji je preživeo eksplozije pejdžera i voki-tokija širom Libana u utorak i sredu, navodno je ubijen u današnjem izraelskom napadu na Bejrut.

Akil je, kako pišu pojedini mediji, danas bio pušten iz bolnice, gde je prethodno bio smešten jer je povređen u eksplozijama.

On je navodno otišao na sastanak u jednu zgradu koja je uništena izraelskim projektilima. Sa Akilom je navodno stradao i pripadnik elitne jedinice Radvan.

Prema poslednjim informacijama, u napadu je danas ubijeno najmanje osam osoba, a oko 30 je povređeno.

IDF je potvrdio da je gađao ciljane mete u prestonici Libana, bez otkrivanja više detalja.

Navodno su čak četiri projektila pogodila zgradu u kojoj je navodno bio Akil.

Podsetimo, Akila su i Amerikanci potražival zbog napada na njihovu ambasadu 1983. godine, i ponuđena je nagrada od čak 7 miliona dolara za informacije o njemu.

Ibrahim Akil, takođe poznat kao Tahsin, je tokom 80-ih bio glavni član Organizacije Islamski džihad — terorističke ćelije Hezbolaha, koja je preuzela odgovornost za bombaške napade na američku ambasadu u Bejrutu u aprilu 1983. godine, u kojima su poginule 63 osobe, i na kasarne američkih marinaca u oktobru 1983, u kojima je ubijen 241 američki vojnik.

Ubijeno deset visokorangiranih komandanata Hezbolaha

Portparol izraelske vojske kontra-admiral Daniel Hagari izjavio je da je, uz Ibrahima Akila, oko deset visokorangiranih komandanata libanskog Hezbolaha ubijeno u izraelskom vazdušnom udaru na južni Bejrut do kojeg je došlo danas.

Kurir.rs/Telegraf/Preneo: P. P. 

Bonus video:

This browser does not support the video element.

"U našim telefonima se nalaze tri od pet elemenata eksploziva!" Kako je došlo do tragedije zbog Hezbolahovih pejdžera? Kočović: Operacija možda trajala godinama  Kurir televizija