ODLUKA JE NA MINISTRU PRAVDE CRNE GORE: Kome će biti izručen kralj kriptovaluta

Shutterstock, YouTube/Terra

Ministar pravde Crne Gore Bojan Božović odlučiće kojoj državi će biti izručen južnokorejski kralj kriptovaluta Do Kvon - Južnoj Koreji ili Sjedinjenim Američkim Državama.

To je saopšteno iz Vrhovnog suda Crne Gore.

"Vrhovni sud Crne Gore, odlučujući o Zahtevu za zaštitu zakonitosti u predmetu poznatom kao Do Kvon, koji je podnelo Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore, doneo je 19. septemba ove godine, nakon tajnog većanja i glasanja, Presudu, kojom je usvojio Zahtev za zaštitu zakonitosti i preinačio Rešenja Višeg suda u Podgorici od 28. juna 2024. godine i Apelacionog suda Crne Gore od 30. jula 2024. godine", navodi se u saopštenju Vrhovnog suda.

Dodaju da je Vrhovni sud presudom utvrdio da su ispunjeni uslovi za izručenje Do Kvona državama - Republici Koreji, po molbi Ministarstva pravde Republike Koreje, i Sjedinjenim Američkim Državama, po molbi Ministarstva spoljnih poslova te države, kao i molbi ambade SAD-a za hapšenje zbog ekstradicije, a radi vođenja krivičnog postupka.

"Istom presudom Vrhovni sud je odlučio da se spisi predmeta dostave ministru pravde Crne Gore radi odlučivanja o dozvoli izručenja", zaključuje se u saopštenju.

Južna Koreja i SAD su potraživale Do Kvona zbog krivičnih dela prevara sa kriptovalutama u vrednosti od najmanje 40 milijardi dolara, a procenjuje se da je tolika šteta pričinjena investitorima krahom njegovih kriptovaluta - Luna i Terra.

Do Kvon napustio je pritvor u Spužu i mesecima u Prihvatilištu za strance čeka ekstradiciju.

On je u martu 2023. godine uhapšen na podgoričkom aerodromu sa poslovnim partnerom Čang Junom kada su koristeći falsifikovane pasoše, pokušali da odlete za Dubai.

Kurir.rs/Vijesti