SLEDI BORBA ZA ARKTIK? Oglasio se Lavrov: "Rusija će braniti svoje interese diplomatskim i vojnim sredstvima"

Shutterstock, AP/Alexander Zemlianichenko

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je u intervjuu objavljenom u petak da će Moskva braniti svoje interese u arktičkoj regiji diplomatskim i vojnim sredstvima.

Ruske novinske agencije prenele su reči Lavrova koji je dodao da je Rusija odlučna da se suprotstavi "invaziji" Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika u NATO-u, koji provode sve veći broj vojnih vežbi u arktičkoj regiji.

"Svedoci smo kako NATO intenzivira vežbe u vezi s mogućim krizama na Arktiku. Naša zemlja je potpuno spremna da brani svoje interese u vojnom, političkom i vojno-tehničkom smislu", naveo je Lavrov u nizu dokumenata pod naslovom "Sovjetski proboj".

Lavrov je svoje komentare dao u vezi s novom strategijom Pentagona za Arktik iz jula ove godine, u kojoj Vašington spominje intenziviranje ruske aktivnosti oko Arktika.

U američkom izveštaju navodi se da je Rusija ponovno otvorila stotine vojnih objekata iz sovjetske ere na Arktiku i ukazuje na sve veću saradnju između Moskve i Pekinga na rudama i trgovačkim rutama, što bi moglo da utiče na stabilnost u polarnoj regiji.

Nakon što je izveštaj objavljen, rusko Ministarstvo vanjskih poslova optužilo je Sjedinjene Američke Države za raspirivanje napetosti na Arktiku i poreklo da bi rastuća saradnja Rusije s Kinom mogla da utiče na stabilnost u regiji.

Kurir.rs/Rojters/Preneo: D. P.

 BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Izjave Lavrova i Vulina na sastanku u Moskvi  Video plus