ŠOKANTNA ISPOVEST OSRAMOĆENOG ŠAMPIONA: Nisam mogao dublje da potonem! Bio sam praktično mrtav - video sam pakao!

ANGELIKA WARMUTH / AFP / Profimedia

Slavni nemački biciklista i pobednik Tur de Fransa 1997. godine, Jan Ulrih, govorio je o svojoj mračnoj prošlosti.

Nemac je prošle godine šokirao javnost kada je priznao da je tokom svoje uspešne karijere bio dopingovan.

Ulrih je u dokumentarnom filmu "Der Gejagte", koji je premijerno prikazan 2023. godine, otkrio svoje mračne tajne, a sada je ponovo otovio dušu u razgovoru za nemačku WDR televiziju.

"Dokumentarac je za mene bio neka vrsta terapije. Sada o tome mogu da razgovaram sa svojom decom, jer je to deo mog života."

Otkrio je da je dugo čekao sa priznanjem da je koristio doping, jer je najpre želeo da čuje šta o tome ima da kaže njegov dugogodišnji rival Lens Amstrong, kome je je zbog dopinga oduzeto svih sedam titula na Tur de Fransu.

"Ljudi moraju da shvate da je doping bio sastavni deo. Sponzori su sve znali, a ja sam bio dobro plaćen. Bio je zajednički dogovor da se o tome ne govori. Na kraju priče, pogrešio sam i morao sam da platim jer sam negativac. To je uloga koju moram da preuzmem", rekao je Nemac.

Nakon povlačenja iz biciklizma život mu se pretvorio u pakao. Droga i alkohol doveli su ga do ivice propasti, a u pomoć mu je tada priskočio i Amstrong koji mu je danas dobar prijatelj.

"Upao sam u veoma duboku rupu. Sve je izmaklo kontroli, droga i sve ostalo. Nisam mogao dublje da potonem, bio sam praktično mrtav, video sam pakao. Tada sam rekao sebi: 'To je to, sledeće nedelje si mrtav, ili ćeš vratiti život u svoje ruke'. Ljubav moje dece je bila presudan faktor", otkrio je osramoćeni sportista.

Kurir sport/J.M.

This browser does not support the video element.

Maratonci trče preko Brankovog mosta  Kurir televizija