Godišnjica misije "Halijard": Osamdeset godina od spasavanja 500 savezničkih pilota

Ustupljene fotografije

U Pranjanima se danas obeležava 80. godišnjica misije "Halijard", najuspešnije spasilačke misije u Drugom svetskom ratu.

Svečanost povodom 80. godišnjica misije "Halijard" počinje u 11 časova na Galovića polju, gde su Memorijalni centar i sportski aerodrom.

Državnu ceremoniju će predvoditi izaslanik predsednika Republike, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović, a vence na Galovića polju će položiti i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, kao i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, opštine Gornji Milanovac, delegacije pet država učesnica "Misije Halijard" i Fondacije Halijard sa članovima porodica učesnika "Misije Halijard".

Povodom jubileja, Fondacija "Halijard" organizovala je dolazak u Pranjane 40 potomaka spasenih avijatičara iz Amerike. Mnogi su prvi put u Pranjanima.

Operacija "Halijard" počela je u martu 1944. godine, kada je komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini general Dragoljub Mihailović, naredio izgradnju piste sa koje je obavljana vazdušna evakuacija savezničkih pilota i u čijoj su izgradnji učestvovali meštani Pranjana i okolnih sela.

Sa improvizovanog aerodroma u Pranjanima uspešno je evakuisano oko 500 avijatičara.

Operacija "Vazdušni most" smatra se jednom od najuspešnijih spasilačkih misija iza neprijateljskih linija u istoriji ratova.

(Kurir.rs/RTS/Preneo: Đ. M.)