SLOVENCI GA VOLE KAO DONČIĆA, A TREBALO JE DA POSTANE NJIHOV ĐOKOVIĆ! Doživeo je strašan pad i gledao smrti u oči! Završio karijeru, a mogao je da bude najveći!

Čuli smo nedavno da karijeru završava Danijel Andre Tande, ali zapravo će mnogo veći gubitak za svet ski skokova biti odlazak Petera Prevca.

Andreas Stroh / imago sportfotodienst / Profimedia

Pred početak nove sezone u ski skokovima koja će krenuti u Lilehameru 23. novembra saznali smo da će upravo norveški tim biti slabiji za nekadašnjeg osvajača olimpijskog zlata Danijela Andre-Tandea. On je rešio da završi karijeru jer se nikada nije u potpunosti oporavio od pada koji je doživeo 2021. godine na Planici. Posle te nesreće se nekoliko dana nalazio u komi, a otkrio je da se psihički nikada nije oporavio od te traume.

"Morao sam da shvatim da mi skakanje sada izaziva više straha nego radosti. Uvek sam govorio da je u ovakvom trenutku vreme za rastanak", rekao je Tande koji je sa samo 30 godina rešio da kaže da je dosta. Najbolje sezone u karijeri su mu bile 2016/17 i 17/18 kada je bio treći u poretku svetskog kupa, a u karijeri je imao osam pobeda, poslednju 6. marta 2022. u Oslu.

On je bio olimpijski šampion u Pjongčangu 2018. godine, kada je u timu Norveške osvojio zlato zajedno sa Andreasom Stjernenom. Robertom Johansenom i Johanom Andreom Forfangom, a neće biti jedini koji će napustiti leteći cirkus naredne sezone. Jedno mnogo veće ime se povlači, a to je Peter Prevc, sportista kojeg u Sloveniji vole koliko i Luku Dončića i koji je bio na putu da postane njihov Novak Đoković.

TRI GODINE DOMINACIJE, A MOGLA JE DECENIJA!

"Ovo je moja posljednja sezona profesionalnog sporta. Odluka je sazrevala neko vreme i napokon sam se odlučio. Srce mi je naredilo da otvorim novu stranicu u životu. Još ne znam u kojem ću smeru krenuti, o tome ćemo razgovarati na kraju sezone. Ponosan sam na 15 sezona u Svetskom kupu i na svoje rezultate. Ponosan sam i to da je celi ovaj sport u Sloveniji rastao sa mnom i dosegao međunarodni ugled", rekao je je Prevc i dodao da se nada da će Slovenija nastaviti da niže uspehe kada je objavio da se povlači. A mogao je još! Pobedio je na Planici na kraju sezone, završio kao peti u generalnom plasmanu iza Štefana Krafta, Rjojua Kobajašija, Andreasa Velingera i Jana Herla.

AP Karljosef Hildenbrand 

Završio je karijeru Peter Prevc sa jednom titulom u Svetskom kupu, jednom titulom u četiri skakaonice, kao i u tri titule u ski letovima. Od 2014. godine pa do 2016. bio dominantan, delovalo je da ga čeka nekoliko godina,pa čak i decenija dominacije, a onda su krenuli stravični padovi, povrede, bolovi u kolenima, kičmi...

NAJBOLJI NA SVETU, OLIMPIJSKI ŠAMPION... A MOGLO JE BOLJE!

Slovenci su od samog starta početka takmičenja u ski skokovima imali vrhunske rezutlate, pa se tako Primož Ulaga krajem osamdesetih borio za titulu sa Matijem Nikanenom, a 1997. godine Primož Peterka je uzeo titulu u Svetskom kupu i odbranio je naredne sezone. Peter Prevc se pojavio 2009. godine, a već dve godine kasnije je počeo da niže pobede.

Andrej Tarfila / Zuma Press / Profimedia 

Dve sezone 2014. i 2015. je završio kao drugi iza Kamila Stoha pa Severina Frojnda, a onda je 2016. godine uzeo Kristalni globus Svetskog kupa!

Na Olimpijskim igrama je uzeo bronzu i srebro u Sočiju, timsko srebro u Pekingu, a kada je prvi put održano takmičenje u miksu zajedno sa Timijem Zajcom, Nikom Križnar i Uršom Bogataj uzeo je zlato. Svakako je to karijera za ponos, ali moglo je to mnogo, mnogo bolje i više da nije bilo kobnog pada odmah na startu sezone u kojoj je branio svoju jedinu titulu u Svetskom kupu!

STRAŠAN PAD ZAVRŠIO KARIJERU!

U jednom trenutku je Prevc držao i rekord sa najdužim skokom u istoriji kada je skočio 250 metara na Planici, ali njegov početak sezone u kojoj je branio titulu sprečio ga je da nastavi sa dominacijom. Nakon sezone 2015/16 kada je 22 puta bio na podijumu i dominantno osvojio Svetski kup i Četiri skakaonice on je dramatično pao u Englebergu! Od tada su krenule povrede, padovi, operacije...

A njegovo povlačenje ubrzao je pao koji se desio na Planici 2022. godine kada je pao sa 70 metara i prevrtao se 100 metara. Iako su mnogi pomislili i najgore, prošao je bez ozbiljnih posledica, pa se sutradan javio i napisao: "Ne pokušavajte ovo kod kuće!"

Sada je rešio da se povuče, ali to ne znači da će faliti Prevca sledeće sezone! Bukvalno cela porodica skače, a njegov mlađi brat Cene se već povukao. Još jedan brat Domen će ostati u Svetskom kupu, a najveća nada je Nika Prevc koja je prošle sezone bila prva u ukupnom plasmanu sa 1.454 boda. Sa 18 godina već dominira i sada se Slovenci samo nadaju da će ostati zdrava, kako bi jedan član porodice Prevc zapravo dominirao onoliko koliko može i ume.

Kurir sport/Mondo

This browser does not support the video element.

U Kini ne jenjava entuzijazam za skijanjem  Kineska medijska grupacija