SELAK: JEDINSTVO JE TEMELJ NAŠE SNAGE I SIGURNOSTI

SPS

Slogan im je „Za Srpsku treba imat’ dušu”, a za četiri godine postojanja postali su parlamentarna stranka sa velikim brojem članova širom Republike Srpske. O tome šta očekuju od predstojećih izbora, za Kurir govori Goran Selak, predsednik Socijalističke partije Srpske (SPS).

1. Bliže se lokalni izbori u Republici Srpskoj, a kampanja je uveliko u toku. Šta je ono što SPS razlikuje od ostalih partija i na šta ste posebno ponosni?

Lokalni izbori su odlična prilika da pokažemo šta nas suštinski razlikuje od drugih partija i da otvoreno predstavimo rešenja za infrastrukturne i druge probleme koji muče naše sugrađane. SPS je mlada partija, partija bez afera, sa timom obrazovanih i energičnih mladih ljudi. Naša politika usmerena je na dugoročne interese Republike Srpske. Mi se ne bavimo političkim igarama i ličnim promocijama. Posebno smo ponosni što mladi ljudi čine okosnicu SPS-a, jer upravo oni donose novu snagu i spremni su da ostanu u Srpskoj, gradeći bolju budućnost za sve nas.

Naša partija funkcioniše kao porodica, čuvajući tradicionalne vrednosti socijalne pravde, solidarnosti i brige za svakog čoveka koje su nas oduvek držale na okupu, a naši članovi zalažu za napredak našeg naroda, u svakoj prilici i na svakom mestu. Dakle, svi mi zajedno, bilo u Banjaluci, Prijedoru, Tesliću ili Zvorniku, imamo isti cilj – pravedniju i uspešniju Republiku Srpsku sa jakim i razvijenim opštinama i gradovima.

2. Pružili ste podršku kandidaturi doktora Nikole Šobota za gradonačelnika. Koliko je vaša politika i vizija za budućnost Banjaluke slična njegovim ciljevima?

Ono što stalno ponavljam i iza čega čvrsto stojim, zajedno sa svojim prijateljima iz SPS-a, jeste da je doktor Šobot pravi izbor za Banjaluku. Doktor Šobot je ostvaren čovek sa stavom i već dokazani rukovodilac. Uveren sam da će Banjaluka postati bolje mesto za život nakon što izaberemo Nikolu za gradonačelnika.

Ono što nas spaja su zajedničke vrednosti, projekti i ciljevi koje ćemo ostvariti u narednim godinama, a veliki broj predloga i konkretnih rešenja već smo predstavili i građanima. Znajući da takav čovek treba Banjaluci, podržali smo ga odmah, bez ikakvih razmišljanja i ucena.

3. Šta vidite kao najveće probleme u Banjaluci i da li imate konkretno rešenje?

Banjaluka se suočava s brojnim infrastrukturnim problemima, a sadašnja vlast je pretvara u grad betona, bez drvoreda i zelenih površina. Da bi mladi ostajali u Srpskoj i Banjaluci, moramo uložiti dodatne napore i boriti se za izgradnju zelenih naselja, za kvalitetniji život. Ne iznosimo nerealna očekivanja i obećanja, već radimo na svakom pojedinačnom problemu.

Apsolutni prioritet nam je izgradnja javnih vrtića i rešavanje manjka mesta za decu u vrtićima. Definisali smo lokacije i pripremili urbanističke projekte koji su već spremni za sprovođenje. Takođe, rešićemo problem parkinga izgradnjom velike garaže u centru grada, čiji smo projekat već predstavili, a našim borcima obezbedićemo besplatan gradski parking. To je najmanje što možemo da učinimo za one koji su odbranili Republiku Srpsku.

Ovo je samo deo naših inicijativa, pored onih koje se odnose na preduzetnike, mlade ljude, penzionere, studente i druge kategorije stanovništva. Suština je da su sve te inicijative deo našeg dugoročnog plana za unapređenje kvaliteta života u Banjaluci, a deca i njihova budućnost su u fokusu naših politika.

4. Bliski ste sa zvaničnicima Srbije..Da li smatrate da Republika Srpska i Srbija treba da rade zajedno na unapređenju životnog standarda, bezbednosti i očuvanju jedinstva?

Apsolutno! Nema jake Srbije bez Republike Srpske i obrnuto. Saradnja između Republike Srpske i Srbije je od ključnog značaja za budućnost našeg naroda. Verujem da zajedno možemo postići mnogo više na unapređenju životnog standarda, jačanju bezbednosti i očuvanju našeg nacionalnog jedinstva. Srpska i Srbija treba da vode jedinstvenu i usaglašenu nacionalnu politiku kako bismo osigurali svetlu i perspektivnu budućnost našem narodu.

Banjaluka je uvek zagledana u Beograd, a verujem da je važno organizovati što više zajedničkih projekata kako bismo sva dobra infrastrukturna rešenja koja je Srbija sprovela, preneli u Banjaluku i obrnuto. Jedinstvo je temelj naše snage i sigurnosti, a naše veze su neraskidive.

5. U ovoj kampanji izdvaja vas slogan “Za Srpsku treba imat’ dušu”..Koju poruku želite da uputite građanima uoči predstojećih izbora?

Uvek ističem da slogan “Za Srpsku treba imat’ dušu” nije samo politička parola već suština svega za šta se kao partija zalažemo. Republika Srpska je kroz istoriju mnogo puta bila na vetrometini, i to je ostavilo posledice. Razumljivo je zašto naš narod ima malo poverenja u prazna politička obećanja. Upravo zato želimo da kažemo da je za Republiku Srpsku potrebna duša, jedino se dušom mogu rešiti problemi i doprineti razvoju naše Republike Srpske.

Građanima želimo da poručimo da ćemo zajedničkim snagama rešavati sve naše lokalne probleme, i slaviti sve lokalne uspehe. Naš cilj nije samo ekonomski rast, već očuvanje svakog dela naše zemlje, svakog čoveka i svakog radnog mesta. Znam da ćemo uspeti i ostvariti ove ciljeve u narednim godinama, jer SPS je partija koja će svoj politički zenit tek da dostigne. Zajedno sa svojim narodom, uinićemo Srpsku boljim mestom za život.