Danas se navršava 120 godina od krunisanja kralja Petra I Karađorđevića: U Istorijskom muzeju Srbije izložena replika trona čuvenog srpskog vladara (VIDEO)

Bio je jedini naš novovekovni vladar koji je zaista bio i krunisan

Printscreen/ Instagram

U beogradskoj Sabornoj crkvi na današnji dan pre 120 godina krunisan je kralj Petar I Karađorđević

Ministar kulture, Nikola Selaković, je na svom "Instagram" profilu objavio video-snimak u kom poziva građane da posete Istorijski muzej Srbije.

- 21. septembra ove godine navršava se 120 godina od krunisanja kralja Petra I Karađorđevića, jedinog našeg novovekolnog vladara koji je zaista bio i krunisan. Za tu priliku profesor Mihajlo Valtrović uradio je nacrte krune i drugih vladarskih obeležja zajedno sa vladarskim plaštom. I to je ono što je do dana današnjeg sačuvano što imamo u našem istorijskom muzeju Srbije. Međutim, ono što nije sačuvano jeste kraljevski presto. Tron koji je stradao u bombardovanju Beograda 6. aprila 1941. godine. Sačuvani su nacrti kako je trebalo da izgleda presto - navodi se u objavi ministra i dodaje:

- Nekoliko njih, mislim da su dva različita. Po jednom od tih nacrta urađen je upravo ovaj vladarski presto sa moje leve strane. Dođite u istorijski muzej Srbije da vidite izložbu čekajući stalnu postavku i kako je verovatno izgledao presto kralja Petra. A pored toga urađene su replike skiptra kralja Milutina i kraljice Simonide. Upravo po skicama koje su urađene sa vladarske loze Nemanjića iz manastira Grčanice.