Preminuo čuveni glumac u 99. godini! Svi ga pamte po ovoj ulozi!

Dočekao je duboku starost i iza sebe je ima bogato životno uskustvo.

Ben Birchall / PA Images / Profimedia

Dejvid Grejem, poznati glumac i glasovni umetnik, preminuo je u 99. godini.

Najpoznatiji je kao glas zlih Daleksa u seriji Doctor Who, gde je zastrašivao generacije dece od 1960-ih do kraja 70-ih. Takođe je bio poznat kao Aloysius Parker, batler u seriji Thunderbirds iz 1960-ih, a mlađim gledaocima najbliži kao Deda Prase u seriji Peppa Pig.

Glumac se u intervjuima prisećao kako je stvorio glas Daleksa zajedno sa Petrom Hawkinsom, koristeći stakato stil koji je potom modifikovan sintisajzerom kako bi zvučao još zastrašujuće. Pored uloge Parker-a, takođe je igrao pilota Gordona Tracyja i Brains-a, inženjera, u Thunderbirds.

U 2015. godini, vratio se kao Parker u remaku Thunderbirds Are Go!, postavši jedini originalni član glumačke postave koji se vratio. Njegov glas je ostavio neizbrisiv trag u svetu animacije i televizije.

Dejvid je rođen u Londonu i imao je bogatu karijeru, uključujući glasovne uloge u serijama Ben & Holly's Little Kingdom i raznim britanskim dramama kao što su Coronation Street i Casualty. Njegova smrt ostavila je duboku prazninu među obožavaocima i kolegama, prenosi BBC.

(Kurir.rs/Telegraf/M.J)