IRANCI RUSIMA POSLALI UBITAČNE RAKETE, ALI... Putinu stigla pošiljka zlata vredna, ali joj fali VAŽAN DEO! Dva su razloga za to

Shutterstock, Screenshot YT

Iran nije predao mobilne lansere za balističke rakete bliskog dometa za koje je Vašington prošle nedelje optužio Teheran da ih je isporučio Rusiji za upotrebu protiv Ukrajine.

Izvori, koje čine evropski diplomata, evropski obaveštajni zvaničnik i američki zvaničnik - rekli su da nije jasno zašto Iran nije isporučio lansere za projektile Fath-360, postavljajući pitanje kada i da li će oružje biti operativno, piše Rojters.

Američki zvaničnik, koji je kao i drugi izvori govorio anonimno, rekao je da Iran nije isporučio lansere u vreme kada su SAD objavile da Iran isporučuje oružje. Evropski obaveštajni zvaničnik rekao je bez detaljnijeg objašnjenja da ne očekuju da će Iran obezbediti lansere.

Dva stručnjaka rekla su za Rojters da može postojati nekoliko razloga zašto lanseri nisu poslati. Jedna je da Rusija možda planira da modifikuje kamione za prevoz projektila, kao što je to uradio Iran.

Drugi je da zadržavanjem lansera Iran daje prostor za nove razgovore sa zapadnim silama o ublažavanju tenzija.

Rusko ministarstvo odbrane je odbilo da komentariše ove naode, prenosi Rojters. Savet za nacionalnu bezbednost SAD nije odmah odgovorio na zahtev za komentar, a Pentagon je odbio da komentariše.

Teheran poriče da je Moskvi dao rakete ili hiljade bespilotnih letelica za koje Kijev i zapadni zvaničnici kažu da ih Rusija koristi protiv vojnih ciljeva i da uništi civilnu infrastrukturu, uključujući ukrajinsku električnu mrežu.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je 10. septembra da je Iran isporučio Fath-360 Rusiji i da će ih „verovatno upotrebiti u roku od nekoliko nedelja u Ukrajini“.

Printscreen/Youtube 

Raketa bi predstavljala dodatni izazov za Ukrajinu, koja stalno prilagođava svoju protivvazdušnu odbranu inovacijama ruskih snaga.

Iranska poluzvanična novinska agencija Fars kaže da se projektil kreće četiri puta većom brzinom od zvuka kada se približava ciljevima.

Blinken je rekao da rakete ugrožavaju evropsku bezbednost i da će biti ispaljene na ciljeve kratkog dometa, omogućavajući Rusiji da rezerviše veći deo svog obimnog arsenala za ciljeve izvan linija fronta. Inače, Fath-360 ima domet do 121 kilometar. 

Sjedinjene Države, Nemačka, Britanija i Francuska uvele su nove sankcije Iranu, a EU je saopštila da blok razmatra nove mere usmerene na iranski sektor avijacije.

Kremlj je tada odbio da potvrdi da je primio rakete, ali je priznao da njegova saradnja sa Iranom uključuje „najosetljivije oblasti“.

Blinken nije tada rekao koliko je Fath-360 jedinica Iran isporučio Rusiji niti kada su poslati.

Printscreen/Youtube 

Balističke rakete zahtevaju posebno dizajnirane lansere da bi bile ispaljene

Prema Hinzu, jedan od razloga zašto Iran nije poslao lansere može biti taj što civilni kamioni koje je Iran modifikovao za lansiranje ovih i drugih projektila nisu dovoljno opremljeni da rade na neravnom terenu tokom oštre zime u Ukrajini. Iran modifikuje kamione "mercedesa" i drugih kompanija i pretvara ih u lako prikrivene bacače raketa, rekao je on.

To sugeriše, nastavio je on, da bi Rusija mogla da modifikuje sopstvena vozila vojne klase.

„Komercijalni, gotovi "mercedes" kamion jednostavno nije sposoban za terensku vožnju“, rekao je on.

Printscreen/Youtube 

Dejvid Olbrajt, bivši nuklearni inspektor UN koji vodi Institut za nauku i međunarodnu bezbednost, takođe nije mogao da kaže da li je Iran isporučio lansere.

Ipak, napomenuo je da će se novi iranski predsednik Masud Pezeškijan i drugi iranski zvaničnici sastati sa evropskim zvaničnicima na marginama Generalne skupštine UN sledeće nedelje u Njujorku kako bi testirali potencijal diplomatije u vezi sa nuklearnim programom Teherana, regionalnim tenzijama i drugim sporovima.

„Može biti da oni (Iran) zadržavaju lansere kako bi obezbedili malo prostora za ove razgovore“, rekao je Olbrajt.

Ipak, bio je skeptičan u pogledu bilo kakvog napretka, rekavši da sumnja da će Iran napraviti neophodne kompromise.

Kurir.rs/Rojters/Preneo: D. P.

 BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

"NOVI PREDSEDNIK IRANA NIJE SPREMAN ZA SUKOB, ULOG JE PREVELIK" Analitičari bez dileme: Ovo je cela ideja podignute prašine!  Kurir televizija