Preko dana sa kravama, a noću na radnom mestu: Mladi Nedeljko brine o 20 grla i pored zahtevnog posla ima vremena da nastavi porodičnu tradiciju

Ipak, naglašava da je stočarstvo, koliko lep, toliko i zahtevan posao.

Shutterstock

Oko dve hiljade muznih krava drže meštani Banatskog Dvora, sela u opštini Žitište. Jedan od njih, mladi Nedeljko Trivunović u štali ima 20 grla, od kojih je 11 na muži, a ostalo su ženska telad.

Svaka krava u drugoj laktaciji dnevno da 28 litara kvalitetnog mleka.

- Proizvodnju mleka sam na neki način nasledio od roditelja, a danas mi u poslu pomaže majka - priča 22-godišnji Nedeljko Trivunović i dodaje da situacija danas nije loša, pre svega zahvaljujući subvencijama.

Ko još ima sreću da ima dobrog otkupljivača, od mleka može pristojno da živi.

- Mi od 2020. godine sarađujemo sa jednom manjom mlekarom iz Novog Miloševa, pa smo i oni i mi fleksibilni. Zato uspevamo da saradnju održimo na nivou na kom smo svi zadovoljni.

Hranu za svoje stado Trivunovići proizvode sami. Nemaju svoje zemlje, ali rade 35 jutara državne u zakupu i još 15 jutara privatne u arendi, na kojoj je isključivo lucerka.

- Proizvedemo dovoljno hrane sami, ne moramo mnogo da kupujemo, što je dobro - dodaje sagovornik.

Ipak, naglašava da je stočarstvo, koliko lep, toliko i zahtevan posao.

- Nema odmora, nema slobode, za stoku morate da ste uvek tu. Meni je velika pomoć majka i dok ona može, držaćemo krave. Kad ne bude mogla, bojim se da ćemo ih prodati. U selu se mlečnim govedarstvom bave oni mladi ljudi koji su nasledili porodični posao. Da se počne ispočetka, mislim da je nemoguće. Zato nismo ni razmišljali o preradi mleka, jer to zahteva velika ulaganja i dodatni angažman, za šta mi u ovom trenutku nismo sposobni - ističe Nedeljko, koji je, inače, zaposlen u Domu zdravlja u Žitištu, u Službi hitne pomoći.

- I posao mi dozvoljava da nastavim porodičnu tradiciju. U Službi hitne pomoći sam noću, a onda danju nastavljam rad na imanju - kaže Nedeljko Trivunović.

(Kurir.rs/ Dnevnik/ Ž. Balaban)