Ivica Dačić i Ceca nisu najpoznatiji Srbi poreklom iz Žitorađe: Dobitnik Oskara je iz ovog mesta, a sad se vratio u domovinu

Zoran Perišić je već sa 28 godina bio angažovan na čuvenom filmu Stenlija Kjubrika "Odiseja u svemiru", a najveću nagradu u svetu filma je dobio za efekte u "Supermenu". Dobio je nadimak - Čovek koji je naučio Supermena da leti

Damir Dervišagić, Nenad Kostć

U Srbiji trenutno boravi Zoran Perišić, koji je gost i laureat Novi Sad film festivala. On je dobitnik Oskara, a u svetu filma slovi za majstora za specijalne efekte.

Vladimir Veličković  Zoran u Novom Sadu

Zoran je već sa 28 godina bio angažovan na čuvenom filmu Stenlija Kjubrika "Odiseja u svemiru", a najveću nagradu u svetu filma je dobio za efekte u "Supermenu". Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić primio je našeg istaknutog umetnika.

Mup  Zoran Perišić i Ivica Dačić


- Zoran je jedan od ambasadora srpske kulture, jezika i tradicije i svojim radom pokazuje svetu najveće bogatstvo koje Srbija ima, a to je njen vredni i talentovani narod. Nas dvojica smo i zemljaci, poreklom iz Žitorađe, imamo dosta zajedničkih sećanja na ovaj deo Srbije koji je po mnogo čemu autentičan, a narod slobodarskog duha - naveo je Dačić u saopštenju za medije.

Vladimir Veličković  sa Ivanom Karlom

Zoran Perišić, nagrađen Oskarom za specijalne efekte u filmu Supermen. Dobio je nadimak - Čovek koji je naučio Supermena da leti. Ostavio je veliki trag u američkoj filmskoj industriji svojim tehničkim inovacijama. Oprobao se i kao reditelj. 

Studirao je na Univerzitetu u Birmingemu (Velika Britanija) i Univerzitetu u Beogradu. Na početku svoje karijere radio je kao kameraman u animaciji i industrijskim dokumentarcima u Midlandsu (Velika Britanija) pre nego što je dobio posao u Londonu na filmu Stenlija Kjubrika 2001: Odiseja u svemiru (1968). Radio je na vizuelnim efektima na brojnim visoko profilisanim igranim filmovima i napisao četiri knjige o animaciji i VFX kinematografiji, koje je objavio Focal Press. Takođe je napisao i režirao dve animirane dečije TV serije (Magic Fountain i Captain Cook’s Travels) za Yorkshire Television (Velika Britanija).

Mup  U društvu Dačića

Režirao je akcijsko-avanturistički igrani film Gunbus poznat i kao Sky Bandits (1986) i porodični film The Phoenix and the Magic Carpet (1995), koji je takođe i producirao. Zoranova strast je letenje – ne samo u vizuelnim efektima, nego se oprobao i kao privatni pilot. Zato nije iznenađujuće što njegov roman za mlade An Alien Called Freddy govori o dečaku koji može da leti. Kao izumitelj, ima nekoliko patenata, uključujući Zoptic Front Projection sistem i Z3D – sistem za stereoskopski 3D sa jednom kamerom.