"Ništa nije teško kad se ima volja": U Vranju otvoren 7. pčelarski sajam jugoistočnog Balkana

T. S.

U Sportskoj hali u Vranju svečano je otvoren Sedmi pčelarski sajam jugoistočnog Balkana ,,Otvoreni Balkan“. Učestvuje 59 izlagača, iz zemalja regiona, ali i Grčke i Turske, i svih krajeva Srbije. Sajam je izložbenog i prodajnog karaktera, biće održana i stručna predavanja iz oblasti pčelarstva.

T. S. 

Prvo predavanje na temu ,,Klimatski pametno pčelarstvo“, održaće Zlatko Tomljanović iz Hrvatske, a nakon toga Ivan Smajlović iz Pančeva, stručno predavanje na temu ,,Tehnološke inovacije u analizi meda: eim-irms za detekciju ekonomskih prevara u medu“.

Stojim iza kvaliteta svog meda

O učešću na sajmu, ali i svojim proizvodima za Kurir je govorio i bračni par iz Drenovca-Poljanica, sela nadomak Vranja. "Ništa nije teško kad se ima volja", kaže Goran Stojiljković koji je sa suprugom Danijelom predstavio pčelarske proizvode.

"Kvalitet meda može samo kupac da oceni, mada tu postoji i analiza. Što se tiče kvaliteta stojim iza kvaliteta svog meda, garantovano. Kilogram meda je od 1.200 do 1.500 dinara, zavisi od vrste. Šumski je 1.500, bagremov 1.200 dinara ", objašnjava Goran.

T. S. 



Pčelarstvo deo poljoprivrede koji poseduje jako veliki potencijal

,,Koliko smo ozbiljno radili prethodnih godina u saradnji sa Ministrstvom i Savezom pčelarskih organizacija Srbije govori činjenica da je ova sala postala mala za ovoliki broj posetilaca. Raduje me podatak da imamo 59 izlagača, koji dolaze ne samo iz zemalja regiona, već da su nam tu i gosti iz Grčke i Turske, ali i iz svih krajeva Srbije. Grad Vranje je samo u periodu od 2021. do 2023. godine izvojio preko 3,5 miliona dinara za podršku pčelarskim organizacijama i lično smatram da je pčelarstvo deo poljoprivrede koji poseduje jako veliki potencijal. Drago mi je što su danas tu ljudi iz Evropskog pčelarskog saveza, koji će održati otvoreni dijalog sa pčelarima i tako im preneti korisne informacije“, istakao je zamenik gradonačelnika Milan Ilić.

T. S. 

Govorio je i državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije Bratislav Ćirković. "Činjenica da se prethodnih godina povećao broj košnica u Pčinjskom regionu, u samom Vranju, govori o tome da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sprovelo značajne mere. Pomenuću da su subvencije u 2024. godini dostigle do 1000 dinara po košnici“, rekao je sekretar. Na otvaranju sajma govorio je i predsednik Saveza pčelarske organizacije Srbije dr Rodoljub Živadinović. Ovo je prvi sajam u Vranju, a sedmi po redu i nadam se da će posećenost nastaviti da raste", istakao je Živadinović. Sajam je izložbenog i prodajnog karaktera, a takođe će biti održana i stručna predavanja iz oblasti pčelarstva. Prvo predavanje na temu ,,Klimatski pametno pčelarstvo“, održaće Zlatko Tomljanović iz Hrvatske, a nakon toga Ivan Smajlović iz Pančeva održaće stručno predavanje na temu ,,Tehnološke inovacije u analizi meda: eim-irms za detekciju ekonomskih prevara u medu“.

Sajam organizuju Savez pčelarskih organizacija Srbije i Grad Vranje u saradnji sa Evropskim pčelarskim savezom (EBA), Savezom profesionalnih pčelara Grčke, Savezom udruženja pčelara Republike Srpske i Nacionalnom federacijom pčelara Albanije uz podršku Društva pčelara ,,Matica“ Vranje.