"Dva meseca vojnici su se krili u kućama, dok smo mi spavali u šumama u štalama"! Radoljub se seća misije Halijard: Amerikanca sam zvao Petko (FOTO)

RINA

Ceremonija obeležavanja osamdesetogodišnjice operacije „Vazdušni most“ – „Misija Halijard“ održana je u Pranjanima. I dalje i te kako živi sećanje na jednu od najvećih spasilačkih misija iza neprijateljskih linija u istoriji svetskog vazduhoplovstva. Potomci onih čiji su životi spašeni okupili su se danas na Galovića polju, na čuvenom Gorskom aerodromu kako bi odali počast onima koji su spasili njihove pretke. Radoljub Janković koji je sa 14 godina učestvovao u čuvenoj Misiji Halijard priseća se tih dana.

RINA 

- Dva meseca vojnici su se krili u kućama, dok smo mi spavali u šumama u štalama. Moj prijatelj sa kojim sam se družio je bio američki vojnik, crnac i dao sam mu ime Petko. Kada je odlazio poklonio mi je vojničke čizme, a ja sam ih naredna tri meseca krio u senu, jer nisam smeo da prjavim roditeljima. Danas je došao dan da njegov sin dođe i pokloni mi čizme", sa suzama u očima priča starina Radoljub za RINU.

Na Galovića polju, državnu delegaciju koja je odala počast i položila vence predvodio je izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

- Hvala potomcima učesnika operacije Halijard, potomcima američkih vazduhovlovaca koji su danas ovde, prvi put u Srbiji. Današnji dan za mene je ostvarenje jednog najvećeg sna koji sam iščekivao punih 26 godina kada sam prvi put zakoračio na Ravnu Goru,a danas sam dočekao da kao izaslanik predsednika republike Srbije dočekam ovaj narod i odam počast hrabrim meštanima ovog kraja", rekao je Starović i dodao da posebnu zahvalnost duguje Džonu Kapelu koga je upoznao pre 15 godina.

Da su hrabrost i vera oba naroda pobedili i da je ta zajednička vera spasila i srpski i američki narod kaže ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

- Pre 80 godina videli smo hrabrost oba naroda, operacija halijar najveća je akcija spasavanja u Drugom svetskom ratu i najuspešnija. Danas ne možemo da dostignemo ono što su oni uradili , ali možemo ići napred. Oni su živeli u teškim i složenim vremenima,a uprkos svemu tome razlikovali su dobro i zlo. Nakon čuvene misije, svi su se vratili svojim običnim životima ,a zamislite sve probleme koje su imali dok su gradili pistu. Nisu imali ni gugl, a jezičke probleme su savladali i na njihovom primeru možemo biti inspirisani, kaže Hil.

Pored izaslanika predsednika R. Srbije ministra Nemanje Starovića i ambasadora SAD u Srbiji Kristofera Hila, vence su položili i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, opštine Gornji Milanovac, delegacije pet država učesnica „Misije Halijard“ i Fondacije Halijard sa članovima porodica učesnika „Misije Halijard“.

Kurir.rs/RINA