U Subotici se održavaju „Dani Srpske u Srbiji“

Grad Subotica


Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić sa saradnicima, Vesnom Bosančić i Srđanom Samardžićem, sastao se juče, u svom kabinetu u Gradskoj kući, sa delegacijom Republike Srpske koju su činile ministarka uprave i lokalne samouprave Senka Jujić, direktorka Javne ustanove „Spomen područje Donja Gradina“ Tanja Tuleković i saradnica u Predstavništvu Republike Srpske u Srbiji Ana Ljutić. Sastanak je upriličen uoči realizacije dva programa, priređena u Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“ i Velikoj većnici Gradske kuće, u okviru dvanaeste manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“ koju je Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji ove godine organizovalo u dvanaest gradova i opština u Srbiji.

Grad Subotica 

Gradonačelnik Bakić je, tim povodom, izjavio da mu je čast što se Subotica nalazi među gradovima u kojima se obeležava ova izuzetno važna manifestacija i podsetio da Grad Subotica ima izvanrednu saradnju sa Republikom Srpskom i njenim institucijama u svim oblastima društvenog života.

Grad Subotica 

“ Saradnja Srbije i Republike Srpske nikada nije bila bolja, konkretnija i kvalitetnija nego danas zahvaljujući, pre svega, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kao i predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, kao i vladama Republike Srbije i Republike Srpske koje neguju odnose na najvišem, partnerskom nivou. Kao gradonačelnik Subotice imao sam ogromnu pomoć i podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, pogotovo šefa ovog Predstavništva Mlađena Cicovića. Uradili smo mnogo na jačanju saradnje subotičke lokalne samouprave i Republike Srpske, podižući je iz godine u godinu na sve viši nivo”, naglasio je Stevan Bakić.

Grad Subotica 

Svaki susret prilika je, istakao je Stevan Bakić, da se razgovara o svemu onome što smo do sada uradili i šta nam predstoji u narednom periodu kako bismo zajednički dali još snažniji doprinos saradnji Republike Srpske i Srbije.

„I sa ministarkom Senkom Jujić sam imao konstruktivan razgovor o unapređenju saradnje između našeg grada i Republike Srpske. Subotica godinama unazad neguje i razvija saradnju sa Banja Lukom, ali i sa opštinama Trebinje i Gradiška, i ta saradnja je konkretizovana kroz česte susrete, projekte i zajedničke aktivnosti, istakao je Stevan Bakić.

Grad Subotica 

Ministarka Senka Jujić je tom prilikom izjavila da je „Manifestacija ,,Dani Srpske u Srbiji” jedinstvena prilika da se Republika Srpska predstavi stanovnicima Republike Srbije sa svojom bogatom kulturnom baštinom, prirodnim lepotama, turističkim potencijalima, kao i da se prezentuju investicione mogućnosti, čime bi se stvorila još jača veza između naroda sa obe strane Drine“.

Grad Subotica 

U Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“, gde je sinoć, od 18.00 časova izvedena monodrama „Tuga koja traje cijeli život“, prisutne je pozdravio predsednik Upravnog odbora SKC „Sveti Sava“, Mile Tasić.

Grad Subotica 

„Ova monodrama je bazirana na delu Dobrile Kukolj, koja je preživela sve strahote u Jasenovcu i napisala knjigu o tome. Na osnovu te knjige napravljena je dramatizacija u režiji Maje Kulundžije, koja i igra u ovoj monodrami. Ovo je još jedan primer učvršćivanja veza između Republike Srpske i Srbije“, rekao je Mile Tasić.

Grad Subotica 

U ponedeljak, 23. septembra, u Velikoj većnici Gradske kuće biće održan koncert Simfonijskog orkestra Narodnog pozorišta Republike Srpske - „Serenada za saveznike“.

Ovogodišnja manifestacija “Dani Srpske u Srbiji” svečano je otvorena 20. septembra u Beogradu i trajaće do 26. septembra.

Grad Subotica