ŠTA BEOGRAĐANI IMAJU OD IZMEŠTANJA AUTOBUSKE STANICE? Manje saobraćajnog haosa, poboljšanu bezbednost i više čistog vazduha

Beograd.rs

Izmeštanje Beogradske autobuske stanice u Blok 42 na Novom Beogradu predstavlja jedan od najvažnijih koraka ka modernizaciji saobraćajne infrastrukture grada, sa brojnim benefitima za Beograđane i sve one koji dolaze u Beograd. Ova strateška odluka donosi niz prednosti koje će značajno unaprediti kvalitet života u Beogradu, od smanjenja saobraćajnih gužvi i zagađenja do povećanja bezbednosti i efikasnosti prevoza.

Sa jednim od glavnih saobraćajnih čvorišta koje je sada izmešteno iz najužeg gradskog jezgra autobusi više neće morati da prolaze kroz centralne ulice, što će rezultirati čistijim vazduhom i bržim kretanjem kroz grad. Ovo će direktno doprineti poboljšanju kvaliteta života svih stanovnika i posetilaca grada, koji će moći da uživaju u uređenijem saobraćaju i čistijem urbanom okruženju.

Pozicija nove autobuske stanice omogućava bolju povezanost i pristupačnost svim građanima, putnicima i korisnicima, budući da će za dolazak i odlazak moći da koriste različite vidove prevoza: automobile, autobuse, tramvaje, vozove, bicikle... Zahvaljujući postojećoj i novoizgrađenoj putnoj infrastrukturi lokacija u Bloku 42 je daleko pristupačnija od one u Karađorđevoj, što omogućava brži i jednostavniji prilaz stanici iz svih smerova i značajno smanjuje stres putnika i onih koji ih prate ili dočekuju.

Takođe, nova Beogradska autobuska stanica će imati veliki parking na kome će putnici moći da ostave automobile, što je značajna prednost u odnosu na prethodnu koja nije imala adekvatan prostor za tu namenu. Daleko lakše će biti i onima koji autobuse koriste za slanje i prijem pošiljki.

O prednostima novog staničnog kompleksa govorio je i gradonačelnik Beograda, Aleksandar Šapić:

– Mi ćemo ovde imati, pored Centralne autobuske stanice, i mesto odakle kreću autobusi koji voze đake na ekskurzije, zatim sportiste čiji klubovi organizuju prevoz, kao i turističke autobuse. Ovde će biti parking gde ćete moći da parkirate i ispratite decu na ekskurzije ili odakle ćete kao turista moći da dođete do svog autobuskog prevoza - istakao je gradonačelnik prilikom jednog od obilazaka.

Beograd.rs 

Još jedan benefit za građane je povećana bezbednost, budući da su na novoj stanici predviđena brojna moderna rešenja koja će omogućiti sigurno ukrcavanje i iskrcavanje putnika, naročito dece i osoba sa posebnim potrebama.

Nova stanica po standardima navećih svetskih metropola

Komfor i udobnost putovanja takođe će biti značajno unapređeni. Po završetku druge faze koja podrazumeva izgradnju jedne od najmodernijih staničnih zgrada u regionu i šire, nova stanica će svojim korisnicima moći da ponudi sve neophodne sadržaje po standardima najvećih svetskih metropola. Restorani, kafići, posebne lounge zone, specijalizovane čekaonice za majke sa decom, banka, pošta, menjačnica i drugi komercijalni sadržaji će korisnicima omogućiti da se pripreme za putovanje na najudobniji mogući način.

- Ova autobuska stanica će zaista biti jedna od najfunkcionalnijih i najboljih u ovom delu Evrope. Kada se bude završila velika stanična zgrada koju ćemo početi verovatno u toku jeseni ili zime, uz železničku stanicu koja se ovde nalazi, ovo postaje centar autobuskog saobraćaja ne samo Beograda nego i čitave Srbije – istakao je nedavno prvi čovek srpske prestonice.

Pozicija nove stanice idealna je za poslovne ljude iz zemlje i regiona kojima je će biti omogućen brz i lak pristup ključnim poslovnim destinacijama na Novom Beogradu, a s obzirom na odličnu povezanost i unapređenu infrastrukturu biće im daleko dostupnije i poslovne destinacije u drugim delovima grada, ali i širom Srbije.

Na kraju, izgradnja novog staničnog kompleksa predstavlja revitalizaciju prostora koji je do sada bio neuređen i zapušten. Na mestu gde se nekada nalazilo nehigijensko naselje u budućnosti će se nalaziti jedan od simbola glavnog grada koji će moći da stane rame uz rame sa objektima tog tipa po kojima su prepoznatljive evropske i svetske metropole.

Iz svega navedenog jasno je da je strateška odluka o izmeštanju glavne Beogradske autobuske stanice potez koji će dugoročno i u mnogim aspektima, poboljšati saobraćajnu infrastrukturu i kvalitet života u glavnom gradu. U kombinaciji sa izgradnjom metroa, modernizacijom aerodroma i unapređenjem putne i železničke infrastrukture, Beograd će postati efikasniji, održiviji i prijatniji za život.