SKUPŠTINA ZASEDA U PONEDELJAK: Na dnevnom redu rebalans budžeta 2024.

Predloženim rebalansom budžeta su predviđena veća izdvajanja za kapitalne investicije, za ostvarivanje prava iz oblasti zaštite porodice i dece, za zdravstvo, poljoprivredu, ekologiju, prosvetu, kulturu, odbrambeni sektor

BETAPHOTO/Narodna skupstina Republike Srbije/Pedja Vuckovic

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije raspravljaće u ponedeljak 23. septembra o rebalansu republičkog budžeta za ovu godinu kojim je planirano da ukupni prihodi iznose 2.173,4 milijarde dinara, što je za 132,5 milijardi odnosno 6,5 odsto više u odnosu na inicijalni budžet.

Projektovana stopa privrednog rasta za 2024. iznosi 3,8 odsto BDP-a, što je više od originalne procene koja je iznosila 3,5 odsto.

Predloženim rebalansom budžeta su predviđena veća izdvajanja za kapitalne investicije, za ostvarivanje prava iz oblasti zaštite porodice i dece, za zdravstvo, poljoprivredu, ekologiju, prosvetu, kulturu, odbrambeni sektor.

Na dnevnom redu sednice Skupštine su izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom kojima je planirano da od 1. januara iduće godine naknada za prvorođeno dete bude povećana na 500.000 dinara, za drugo rođeno dete na 600.000 dinara, dok će za treće dete ta naknada biti 2,28 miliona dinara, a za četvrto 3,18 miliona dinara.

Poslanici će raspravljati i o Sporazumu o međusobnom priznavanju profesionalnih kvalifikacija za medicinske sestre, doktore veterinarske medicine i babice, u kontekstu Centralno-evropskog sporazuma o slobodnoj trgovini, kao i o potvrđivanju Ugovora o zajmu za obnovljive izvore energije u sistemima daljinskog grejanja u Srbiji.

Biće potvrđen i ugovor o garanciji zajma za projekt ugradnje pametnih brojila u Srbiji i Odluka Zajedničkog komiteta Regionalne Konvencije o pan-evro-mediteranskim preferencijalnim pravilima o poreklu.

Na dnevnom redu je i Predlog zakona o potvrđivanju aneksa 2 Sporazuma između Srbije i Francuske o saradnji u oblasti sprovođenja prioritetnih projekata u Srbiji.

Kurir.rs/Beta