Rekordan odziv građana na besplatne preventivne preglede: Do 11 sati pregledano 12.500 građana, evo šta su kontrolisali!

Nastavljena je akcija besplatnih preventivnih pregleda, a do 11 časova, kako saznajemo, pregledano je 12.500 građana, od čega je 650 njih uradilo CT skener u okviru akcije rešavanja liste čekanja, dok su ostalo bili preventivni pregledi.

Ministarstvo zdravlja


Akcija besplatnih preventivnih zdravstvenih pregleda, koju u cilju prevencije i rane dijagnostike oboljenja realizuje Ministarstvo zdravlja, nastavljena je danas, a do sada je, kako Kurir saznaje, zabeležen rekordan odziv.

Naime, u zdravstvenim ustanovama širom Srbije od 8 do 17 časova nastavljena je akcija besplatnih preventivnih pregleda, a do 11 časova, kako saznajemo, pregledano je 12.500 građana, od čega je 650 njih uradilo CT skener u okviru akcije rešavanja liste čekanja, dok su ostalo bili preventivni pregledi.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da su ovog vikenda organizovani pregledi skenerom, jer je cilj da od ponedeljka nema liste čekanja.

Ministarstvo zdravlja 

Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar rekao je za RTS da je pažnja posvećena pregledima kod gastroenterologa i hematologa, a da će se do kraja godine raditi tumor markeri i pozvao je sve građane starije od 40 godina da urade taj test.

Poručio je da je cilj da Srbija bude zdrava i da su preventivni pregledi samo deo onoga što će se raditi kako bi se došlo do ostvarenja tog cilja.

Ministar Lončar naveo je da je uveren da posle ovog vikenda neće biti liste čekanja za skener i da će građani koji treba da urade skener u narednom periodu čekati na to nekoliko dana.

U Univerzitetskom kliničkom centru Srbije (UKCS) u nedelju svi građani, čak i oni bez zdravstvenog osiguranja, moći će da urade besplatne preventivne preglede, u sklopu akcije koju organizuje Ministarstvo zdravlja.

Pregledi će se obavljati u periodu od 8 do 17 časova, u novoj zgradi Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, severni ulaz, odnosno ulaz iz Ulice Koste Todorovića.

Kurir/A.K. 

Ministarstvo zdravlja navodi da će građani biti u prilici da obave pregled hematologa, gastroenterologa, merenje krvnog pritiska, da urade laboratoriju (krvna slika, biohemija, LDH, feritin, Fe, bilirubini, transaminaze, CRP), kao i tumor markere (CEA, CA 19-9, i AFP opciono). Pregledi se ne zakazuju.

Svi pacijenti kod kojih se uoče nepravilnosti prilikom pregleda ili u rezultatima biće odmah upućivani na dalju dijagnostiku i preglede.

Ministarsto zdravlja i Unverzitetski klinički centar Srbije pozvali su građane, da iskoriste ovu priliku, učestvuju u nedeljnoj akciji i obave preventivne preglede i time pozitivno utiču na svoje zdravlje.

U Univerzitetskom kliničkom centru Vojvodine (UKCV), preventivni pregledi biće sprovedeni u Specijalističkoj poliklinici, gde će građani moći da obave osnovni lekarski pregled, laboratorijske analize (kompletnu krvnu sliku), kao i biohemijske analize (CRP, LDH, feritin, transaminaze, bilirubini, gvožđe i tumor markeri), gastroenterološki i hematološki pregled, kao i tumor markere.

Zorana Jevtić 

Zdravstvene ustanove pozivaju sve građane da obave preventivne preglede i time pozitivno utiču na svoje zdravlje.

Lista zdravstvenih ustanova koje učestvuju u akciji, sa detaljnom vrstom pregleda koji će biti obavljani u svakoj ustanovi, istaknuta je na zvaničnoj internet stranici Ministarstva zdravlja.

Ministar Lončar rekao je ranije da čeka da se predsednik Aleksandar Vučić vrati iz Sjedinjenih Američkih Država, kako bi se dogovorili o načinu eliminisanja lista čekanja u zdravstvenim ustanovama.

- Neophodna mi je njegova (Vučićeva) pomoć. Zajedničkim snagama napravićemo plan. Rezultat će biti da nemamo liste čekanja, ili da one budu minimalne. Voleo bih da nas građani Srbije podrže u tome - rekao je ministar Lončar.

Ministar Lončar istakao je da je potrebno odvojiti dodatni novac kako bi problem sa listama čekanja bio rešen.

- Kad se rade operacije kuka i kolena, treba nabaviti materijal koji nije jeftin - naveo je ministar Lončar.

Apelovao je na građane da idu redovno na preventivne preglede.

- Želimo zdravu Srbiju, učinićemo sve da dođemo do toga. Ako na vreme otkrijemo bolest, rešićemo to lakše - rekao je ministar Lončar.