Hartefaktovu predstavu „Kako sam naučila da vozim“ gledaćemo na 4 regionalna pozorišna festivala

Nakon letnje pauze, Hartefaktov pozorišni program nastavlja svoj život. Naša najnovija predstava „Kako sam naučila da vozim“ u režiji Tare Manić po tekstu Pole Vogel gostuje čak na četiri regionalna festivala u narednom periodu.

Marko Stojanović

Da je predstava u kojoj igraju Marta Bogosavljević i Svetozar Cvetković privukla veliku pažnju beogradske publike bilo nam je jasno odmah po premijeri, ali su onda usledili aplauzi i nagrade i na gostovanjima, prvo Svetozaru Cvetkoviću nagrada za najbolje glumačko ostvarenje festivala (Grand prix festivala), a potom i Marti Bogosavljević „Zlatno zrno“ za najbolju mladu glumicu na 9. Bucinim danima u Aleksandrovcu.

Najpre u subotu, 21. septembra, predstavu „Kako sam naučila da vozim“ videće sarajevska publika na šestom po redu Sarajevo Festu. Kuriozitet je da smo u centru Sarajeva, na adresi Titova broj 50, pronašli prostor koji veoma podseća na Hartefakt Kuću, gde će se po prvi put igrati predstava od 19.30 časova.

Marko Stojanović  Predstava na 4 regionalna festivala



Veliki umjetnici koji nastupaju na ovogodišnjem Sarajevo Festu, snagom svog talenta, znanja i iskustva, inspirišu gledateljke i gledaoce i donose nam svježu, uzbudljivu energiju. Pored ovih intimnih pitanja, stvarnost pred nas postavlja, htjeli mi ili ne, neke društvene teme koje su urgentne. Da li mi možemo javno reći sve što mislimo? Da li smo spremni za budućnost koja je tu, pred nama? Da li živimo u zemlji koja omogućava svakoj građanki i svakom građaninu jednaka prava, bez obzira na to da li su religiozni ili ne? Da li se religija previše petlja u pitanja koja su isključivo odgovornost sekularne države? Da li postajemo ekstremno konzervativno društvo? Sarajevo Fest 2024. će odgovarati na ova pitanja u svom 6. izdanju uz učešće eminentnih umjetnika, novinara i intelektualaca iz Bosne i Hercegovine, ex-jugoslavenskog regiona i svijeta.“ reči su selektora festivala, eminentnog pozorišnog reditelja Harisa Pašovića.

Rediteljka predstave „Kako sam naučila da vozim“ Tara Manić, čija će se predstava od 15 - 22. septembra naći u Sarajevu pored predstava koleginice Ane Janković i kolega Nermina Hamzagića, Veljka Mićunovića, Harisa Pašovića, Paola Mađelija, Dina Mustafića i Borisa Liješevića, izjavila je:

„Radujem se gostovanju i učešću na festivalu u Sarajevu, kao i prilici da našu predstavu pogleda i sarajevska publika. Srećna sam što će predstava biti prikazana u intimnom prostoru i što je festival imao dobru volju da obezbedi prostor stana, imajući razumevanje za specifičnost i znakovitost ambijenta u kome se, inače, igra naša predstava. Scenografiju naše predstave čini publika, njihovo prisustvo, tela, pogledi i bliskost sa njima, a ova predstava ne postoji bez njih. Osim toga, radujem se susretu sa koleginicama i kolegama iz regiona – zbog čijeg rada sam i odlučila da se bavim pozorišnom režijom, na čije sam predstave ulazila pomoću indeksa i sedela u poslednjim redovima, učeći od njih. Festivale vidim kao priliku za otvaranje pitanja i pokretanje dijaloga i nestrpljiva sam da razgovaramo posle predstave sa sarajevskom publikom“.

Marko Stojanović  Hartefaktova pozorišna sezona započela je i u Hartefakt Kući u Beogradu pa će beogradska publika predstavu moći da vidi 25. oktobra na dobro poznatoj adresi Bulevar despota Stefana 7



Nakon Sarajeva ova predstava 22. oktobra gostuje na Međunarodnom festivalu glumca Zaplet 16 u Banja Luci u Gradskom pozorištu Jazavac, u dva termina u 19 i 21 čas. To je festival na kome je pre dve godine Hartefaktova predstava „Naš sin“ oduševila publiku, a Dragana Varagić nagrađena nagradom za najbolju glumicu.

Potom 1. novembra predstava gostuje na Kosovo Theater Showcase, koji se ove godine održava u Tirani. Hartefaktove predstave godinama unazad gostuju na Kosovo Theater Showcase. Prethodnih godina igrane su naše predstave „Balava“, „Naš sin“ i „Kratka istorija pljeskavica i druge priče“.

Ponovo u Sarajevu „Kako sam naučila da vozim“ biće izvedena 26. novembra u takmičarskoj selekciji festivala „VIII Regionalni teatarski festival Dani Jurislava Korenića“ u Kamernom teatru. Za ovaj festival naša predstava je izabrana u konkurenciji od preko 60 prijavljenih predstava.

Hartefaktova pozorišna sezona započela je i u Hartefakt Kući u Beogradu pa će beogradska publika predstavu moći da vidi 25. oktobra na dobro poznatoj adresi Bulevar despota Stefana 7, a karte su već u prodaji na sajtu Hartefakta. Pored ove predstave, u oktobru na našem repertoaru su i još i predstave: „Naš sin“ Patrika Lazića, 6. oktobra i „Prst“ u režiji Ane Tomović 29. oktobra.

(Kurir.rs/M.J)

 BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Aleksandar Berček dobio nagradu za životno delo na festivalu NAFFIT  Kurir