Nije sramota biti bez muža i dece ili još živeti s majkom u četrdesetoj: Čuveni ruski psiholog objasnio šta je zapravo životni neuspeh

Youtube Printcreen

Mnogi ljudi pogrešno percipiraju određene životne situacije kao neuspeh. Društvo često stigmatizuje ljude koji se bave određenim poslovima ili koji žive s roditeljima nakon određene životne dobi. Ali istina je da neuspeh ne izgleda uvek onako kako ga većina zamišlja.

Psiholog Mihail Labkovski s pravom ističe da se neuspeh ne može definisati samo kroz te spoljne okolnosti. Takođe je dodao: „Da li želite da vam kažem što je zapravo neuspeh?“

Neuspeh je kada svaki dan provedeš neispunjen, bez ostvarenja svojih želja i ciljeva. Neuspeh je kada obavljaš posao koji je društveno prestižan, ali ga duboko mrziš iznutra. 

Youtube Printcreen 

Neuspeh je kada se udaješ za osobu koja je inteligentna, perspektivna i atraktivna, ali ne osećaš ljubav prema njoj. Neuspeh je kada konstantno brojiš kalorije u nastojanju da postigneš neki ideal tuđeg tela.

Neuspeh je kada ceo život sanjaš o tome da napišeš roman, ali se bojiš da nastaviš zbog straha od neuspeha. Neuspeh je seks bez strasti, obavljen iz osećanja dužnosti, umesto iz iskrene želje i privlačnosti. Neuspeh je kada živiš s osobom koja te voli, razume i brine se o tebi, ali tvoje misli lutaju prema nekom drugom. Neuspeh je kada tvoje dete samo želi da se igra sa tobom, a ti, umesto toga, želiš samo da budeš ostavljen na miru.


Neuspeh je kada svakodnevno sanjariš o promenama, ali ne preduzimaš korake da ih ostvariš.

- To su situacije koje ja nazivam neuspehom. Važno je razumeti da neuspeh nije samo vezan za spoljne okolnosti ili društvene norme, već i za naše unutrašnje stanje uma, emocije i snove koje težimo ostvariti, smatra on.

Kurir.rs/Žena blic/Svezazenu