Deo Štranda u Novom Sadu pod vodom: Nadležni spremni za moguće neprilike, građane pozivaju da budu oprezni

Beoinfo

Na popularnom novosadskom Štrand, prvih nekoliko redova plaže nalazi se pod vodom usled porasta nivoa Dunava. Situacija je delimično alarmantna, a za dalji razvoj događaja te informacije o trenutnom stanju otkrio je Božidar Beloš iz "Voda Vojvodine".

- Dunav je već nekoliko dana u porastu, krenuvši od svog gornjeg toka u srednjoj Evropi, preko Austrije, Mađarske i Slovačke. Ovaj talas će se u toku dana ili narednih dana preliti na našu teritoriju, ulazeći kod Bezdana - kaže Beloš za "Prva" TV.

Nivo vode kod Bezdana trenutno iznosi 61 cm, što ga stavlja između granica za proglašavanje redovne (50 cm) i vanredne odbrane (70 cm).

- Apatin je takođe ušao u zonu redovne odbrane - dodao je Beloš, napominjući da talas polako usporava kako se kreće nizvodno.

Ekipe iz "Voda Vojvodine" su se pripremile za moguću nepriliku, prateći situaciju i preduzimajući potrebne mere.

- U poslednja dva dana, talas počinje da pokazuje usporen rast na mernim stanicama ispod Apatina - objašnjava Beloš.

Iako se usporavanje rasta nivoa vode može smatrati pozitivnim znakom, stanovništvo i dalje treba da bude oprezno i prati dalja upozorenja i informacije iz relevantnih službi.

- Naša ekipa će nastaviti da prati situaciju i preduzima sve potrebne mere kako bi se sprečila eventualna šteta - zaključio je Beloš.

Apelujemo na građane da budu pažljivi i izbegavaju posetu ugroženim područjima dok se situacija ne stabilizuje, poručuje Beloš.

(Kurir.rs/RTV/Preneo: Đ. M.)