WINDOWS ILI LINUX: Izbor IT profesionalaca i običnih korisnika za 2024. godinu

Pitanje izbora između operativnih sistema Windows i Linux se često javlja i kod profesionalaca i kod običnih korisnika.

Tim Edukacija

Na globalnom nivou, Windows svakako dominira, sa oko 75% ukupne prisutnosti, ali kako se u oba sistema konstantno unose novine, pitanje izbora je prisutno i kod IT profesionalaca i kod običnih korisnika.

U 2024. godini, odabir između Windowsa i Linuxa postaje pitanje ne samo preferencija već i zahteva koji zavise od svrhe korišćenja. U ovom tekstu ćemo istražiti 5 ključnih faktora koji mogu uticati na vaš izbor, analizirajući prednosti i nedostatke oba sistema.

1. Pristupačnost i podrška korisnicima

Microsoft konstantno ulaže u razvoj intuitivnog korisničkog interfejsa, prilagođenog korisnicima svih nivoa znanja. Bilo da ste početnik koji prvi put koristi računar ili napredni korisnik koji obavlja kompleksne zadatke, Windows nudi rešenja koja su lako razumljiva i jednostavna za korišćenje. Na primer, Start meni i alatna traka omogućavaju brz pristup aplikacijama koje su potrebne za osnovno korišćenje računara.

Iako je Linux poznat po svojoj izuzetnoj fleksibilnosti i sigurnosti, početnici ga mogu smatrati komplikovanim zbog složenijeg korisničkog interfejsa i manje poznatih komandi. Ipak, distribucije kao što su Ubuntu i Fedora konstantno unapređuju korisničko iskustvo. 

Zaključak za 2024: Ako su vam prioritet jednostavnost korišćenja, široka softverska podrška i prepoznatljivost interfejsa, Windows bi bio bolji izbor. Međutim, s obzirom na sve veće poboljšanje Linux distribucija i rastuću zajednicu korisnika koji pružaju podršku putem foruma i vodiča, Linux postaje sve privlačnija opcija čak i za početnike. 

2. Performanse i stabilnost

Linux je dugo bio poznat po svojoj stabilnosti i efikasnosti u korišćenju resursa, što ga čini idealnim za servere, programere i entuzijaste koji žele maksimalnu kontrolu nad svojim sistemom. Windows 11, s druge strane, dolazi sa poboljšanim performansama, ali je još uvek poznat po većim hardverskim zahtevima i povremenim ažuriranjima koja mogu izazvati nestabilnost.

Zaključak za 2024: Ako su performanse i stabilnost ključni faktori za vaš rad, posebno u serverskom okruženju ili programiranju, Linux prednjači. Ova stabilnost dolazi od jednostavnije arhitekture, manjeg broja pozadinskih procesa i minimalnih zahteva za restartovanje sistema nakon ažuriranja. Na primer, većina najpoznatijih internet platformi, poput Googlea i Facebooka, pokreće svoje servere na Linuxu.

Tim Edukacija 

3. Bezbednost

Linux je poznat po svojoj izuzetnoj bezbednosti, zahvaljujući pripremljenosti operativnog sistema, otvorenom kodu i aktivnoj globalnoj zajednici koja brzo reaguje na bilo kakve sigurnosne pretnje. Uz to, većina Linux distribucija dolazi s unapred podešenim sigurnosnim opcijama, poput automatskog odbijanja privilegovanog pristupa neovlašćenim korisnicima. 

Windows, iako je značajno poboljšan kad je reč o sigurnosti, i dalje predstavlja čestu metu napada zbog svoje globalne rasprostranjenosti. Microsoft je uložio u bezbednosne funkcije poput Windows Defendera i BitLockera, ali redovna ažuriranja su i dalje ključna. Windows je podložniji virusima i malveru, zbog čega je antivirusni softver neophodan. Na primer, ransomware često cilja Windows korisnike, dok su Linux sistemi otporniji na takve pretnje.

Zaključak za 2024: Linux je dobar za servere i kompanije koje zahtevaju visok nivo sigurnosti. Ipak, uz pravilnu konfiguraciju, antivirusni softver i dobre bezbednosne prakse, Windows može biti dovoljno siguran za većinu korisnika, posebno u svakodnevnim poslovnim okruženjima, uz dodatke poput VPN-a i firewalla.

4. Kompatibilnost softvera

Windows je poznat po odličnoj kompatibilnosti sa različitim softverskim aplikacijama, što je ključno za poslovnu upotrebu i industrije poput gejminga, grafičkog dizajna i video-produkcije. Većina softverskih kompanija razvija aplikacije prvenstveno za Windows, što korisnicima ovog operativnog sistema omogućava korišćenje mnogih poznatih profesionalnih alata. 

S druge strane, Linux je napravio značajan napredak kada je reč o dostupnosti softvera. Postoji veliki broj besplatnih i otvorenih alternativa za komercijalne programe, kao što su GIMP umesto Photoshopa, Blender umesto profesionalnih alata za 3D modelovanje i LibreOffice kao zamena za Microsoft Office. Međutim, mnoge od ovih aplikacija još uvek ne pružaju isti nivo funkcionalnosti ili intuitivnosti.

Zaključak za 2024: Ako vam je ključna kompatibilnost sa specifičnim softverom, Windows ostaje najbolji izbor, posebno za grafički dizajn, video-produkciju i igre. Linux je odličan za programere i sistemske administratore, ali zahteva više truda u prilagođavanju kad je reč o softverskim alatima. 

5. Cena

Većina Linux distribucija, poput Ubuntua, Fedore i Debiana, dostupna je besplatno i dolazi s otvorenim kodom, omogućavajući korisnicima da ih koriste i modifikuju bez dodatnih troškova. Ova fleksibilnost čini Linux idealnim za startape, mala preduzeća i nezavisne programere koji žele da smanje troškove. 

Windows zahteva kupovinu licence, što može biti značajan trošak, posebno za firme koje licenciraju više računara. Profesionalne verzije s naprednim funkcijama poput enkripcije i mrežne podrške dodatno povećavaju troškove. Ipak, Windows opravdava cenu širokom podrškom za komercijalni softver i jednostavnošću korišćenja, što ga čini popularnim izborom za kompanije.

Zaključak za 2024: Besplatnost Linuxa, u kombinaciji sa velikim brojem besplatnih softverskih alata, čini ga izuzetno privlačnim za startape, edukativne institucije i tehnološki svesne korisnike. S druge strane, Windows opravdava svoju cenu kroz široku podršku za komercijalne aplikacije, jednostavnost korišćenja i tehničku podršku, što ga čini pogodnim za kompanije i korisnike kojima su važni kompatibilnost i pouzdanost. 

Windows vs Linux – obe opcije su ispravne

U 2024. godini, izbor između Windowsa i Linuxa zavisi od vaših specifičnih potreba i preferencija. Windows ostaje lider u pogledu pristupačnosti i kompatibilnosti, dok Linux nudi pojačane performanse, stabilnost i bezbednost. Važno je da sagledate sve ove aspekte i donesete odluku koja će najviše odgovarati vašim potrebama i ciljevima, i bitno je da znate da se obe opcije konstantno razvijaju.

Svakako, pojedini korisnici istovremeno koriste oba sistema kako bi maksimalno zadovoljili svoje potrebe. 

Svi oni koji su zainteresovani da učestvuju u izgradnji i unapređenju ovih korisnih tehnoloških dostignuća mogu upisati ITAcademy, koja je lider neformalnog obrazovanja u regionu. U njoj možete učiti 6 najprofitabilnijih IT oblasti, od kojih su Programming i Administration Department direktno vezani za Windows i Linux. 

Za više informacija o ITAcademy i njenoj ponudi, kliknite ovde.

Tim Edukacija