Prevaranti braća Rajić leče po mrežama, ukidaju terapije, uzgred lepo zarađuju, a svi ćute! Ovi mogu nekoga i da ubiju!

Printscreen

Prevaranti Dušan i Stojan Rajić, lažni borci za decu i obolele od dijabetesa, bez pardona "leče" ljude po društvenim mrežama, ukidaju im lekove, "prepisuju" terapiju i bukvalno mogu i da ubiju! A za sve to vreme se sjajno reklamiraju uz pomoć javnih ličnosti i prave sopstveni biznis! Za decu s dijabetesom, uz svu viku i buku, ništa nisu uradili! Doslovce ništa! Ali za sebe, na krilima lažnih narodnih tribuna, ovi jeftini influenseri jesu. A to pokazuju i činjenice.

Kurir, Privatna Arhiva  Braća Rajić

Idemo redom. Te 2018. izvesna braća Rajić, kako se i potpisuju ispod objave, na Fejsbuku pišu: "Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da smo oformili organizaciju Diabetes revolution (Dijabetes revolucija Instagram i Facebook) za borbu protiv dijabetesa. Dragi prijatelji, pozivam vas sve da SHERE-ujete i LIKE-ujete ovaj događaj..." Na startu, eto suštine priče - šer i lajk. Poenta je da imaju što više pratilaca na društvenim mrežama. A dobiće ih upravo na grbači obolelih od dijabetesa (sam Dušan Rajić ga ima) i galami da se bore, pre svega, za mališane. Pravo u metu - deca! Ko ne bi pomogao deci. Ređaju se javne ličnosti koje rade čučnjeve za decu i senzore (koje, uzgred, pod određenim indikacijama deca i imaju o trošku države).

Ali šta je organizacija Diabetes revolution? Ništa! Doslovce. Do dvojica braće prevaranata. Jer ovde je posredi lukava igra rečima. Pompezno - mi smo organizacija. Lepo zvuči. Ali organizacija nije zakonska kategorija, kao takva ne postoji. Već udruženje ili fondacija, ali i privredno društvo, što je u ovoj priči vrlo bitno.

Printscreen  Izvod iz APR

Dakle, Rajići, koji se na stranicama u kojima se "bore" za decu razmahuju poluobnaženim slikama iz teretane, nisu osnovali udruženje (nema ih na spisku udruženja u APR), što bi bilo i logično ako žele da se bore za pacijente, pa da se udruže sa sličnima po muci. Zašto? Pa zato što ih nije briga za obolele, pacijente i njihova prava!

Ali Rajići jesu 10. marta 2020. u Agenciji za privredne registre (APR) registrovali svoju firmu "Rajić revolution d. o. o." Beograd-Zvezdara, čija je pretežna delatnost nespecijalizovana trgovina na veliko. Dušan i Stojan Rajić imaju po 50 odsto udela, unose novčani kapital od po 100 dinara, te je ukupni startni kapital 200 dinara, a obojica su direktori i jedini zaposleni u firmi. Potom 28. oktobra 2022. menjaju naziv u "Rajić revolution d. o. o." Beograd, jer sedište sa Zvezdare premeštaju na Vračar. Rajići pokreću sopstvenu liniju proizvoda, koje reklamiraju kao bogate proteinima, a siromašne šećerom. Reklamiraju ih na posebnoj stranici na Instagramu i javne ličnosti. Doduše, poslednja pre godinu dana, shvatila je s kim ima posla. Al' sad bi nekako da se ne pominje pored prevaranata. A stručnjaci Rajići sastavljaju i jelovnike, naravno, ako platiš.

Printscreen  Izvod iz APR

Dakle, uneli su 200 dinara, a prema dostupnim podacima iz APR, 2021. imali su dobitak 147.000 dinara, sledeće 161.000 dinara, dok su lane bili u minusu 2.188.000 dinara. Zašto - imaju, prema podacima sa APR, fizičkim licima dug od tri i po miliona dinara, a i lizing od skoro tri miliona. Ali pitanje koliko je njihovog posla preko računa i legalno. Kurir je razgovarao s nekolicinom roditelja koji su za obolelu decu kupovali kremove i hlebove od Rajića. Odu do nekog stana ili teretane - ne sećaju se da su dobili račun.

Izuzetno je važna i teretana u priči jer su oni i personalni treneri.

- Plate članarinu, pa ovde rade s klijentima, koji takođe plate članarinu. A koliko im Rajići uzmu za trening, ne znam - kaže za Kurir vlasnik jedne od prestižnih beogradskih teretana.

Važno im je da teretana bude spektakularna. Jer je onda i cena takva. Nakon našeg prvog teksta javila se jedna čitateljka koja tvrdi da su joj za mesec uzeli 600 evra, te da je tad shvatila da će joj svaka teretana dati 10 puta više za daleko manje novca. Uz to, nisu ovi "popularni" učitelji radili s njom, nego su poslali nekog momka. Drugoj su uzeli 100 evra avans za izradu jelovnika, pa nije mogla da ih nahvata da ga urade.

Printskcreen 

A sve to vreme braća, koja su u međuvremenu nakupila više od 30.000 pratilaca i postala sila, "leče" po mrežama.

- Momku od 23 godine smo izbacili dva leka i šećer odličan - hvale se.

- Zašto roditelji veruju tim "prljavim" belim mantilima koji svima nama daju beskorisne glupe savete koji u praksi nemaju nikakvu primenu. Ne shvataju da u 99% slučajeva endokrinolog nema pojma šta priča. Svedok sam da tri najcenjenija endokrinologa u Srbiji nemaju pojma šta pričaju - piše Dušan Rajić, "ekspert za dijabetes", koji ne govori koje je škole završio, ali piše da svrha njihovog postojanja "rdukacija nacije: besplatno vam pružamo najnovija naučna saznanja".

I niko prstom ne mrdne. Da ovo uhapsi, ispita, preispita i kazni! Niko živi. Divljaju i rade šta hoće po mrežama. Pa se još slikaju s ministarkom, zvaničnicima... A zna se šta govore o lekarima i kako "leče". Zašto potonji na to pristaju? Možda zbog pratilaca/glasača ili...? Ali to bi oni trebalo da kažu.

I hvale se braća pratiocima. Eto slike s poznatom pevačicom - zahvaljuju joj što im je prenela 100 storija, a oni dobili 10.000 pratilaca!

Kome još nije jasno?

Jelena S. Spasić

Kurir 

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

OVO SU OSNOVNA PRAVILA KADA KUPUJETE ONLAJN! Dejan Gavrilović iz Efektive upozorava: Prevaranti sve domišljatiji, ne budite naivni  Kurir TV