ČEČENSKA SAJBERTRAK PATROLA NA FRONTU U UKRAJINI: Borci Ramzana Kadirova ofarbali Maskova vozila u zeleno i opremili ih moćnim mitraljezima (VIDEO)

Pojavio se klip čečenskih boraca u dva Tesla Sajbertrak vozila opremljena teškim mitraljezima, navodno snimljen na frontu u Ukrajini

screenshot YT/BulgarianMilitaryCom

Na Jutjubu se pojavio snimak za koji se tvrdi da pokazuje trupe čečenskog vođe Ramzana Kadirova, odane ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, kako pjure u električnim pikap vozilima Tesla Sajbertrak po području za koje navode da je ratna zona u Ukrajini.

U pratnji ovoh vozila su i dva obična terenca.

screenshot YT/BulgarianMilitaryCom 

  Snimak je objavljen na zvaničnom Jutjub kanalu sajta za vojna pitanja BulgarianMilitary.com i na njemu se vidi da su vozila koja proizvodi kompanija "Tesla" američkog milijardera Ilona Maska opremljena teškim mitraljezima.

Kijev post prenosi da deluje da je u pitanju nešto više od obične propagandne vežbe, pošto se vozila, nakon jurcanja po terenu, zaustavljaju kako bi oborili mali dron.

screenshot YT/BulgarianMilitaryCom 

  Podseća se da je Kadirov sredinom avgusta ove godine objavio klip u kojem je pozirao u Tesla Sajbertrakui opremljenom ruskim teškim mitraljezom PKM od 12,7 mm.

On je tvrdio da je vozilo dobio na poklon od Maska i da će ga poslati na front u Ukrajini, istovremeno pozvavši američkog milijardera da mu dođe u posetu u čečensku prestonicu Grozni.

screenshot YT/BulgarianMilitaryCom 

  Mask je uzbrzo u intervju za medije u SAD besno negirao da je Kadirovu poklonio ovo vozilo.

- Zar ste stvarno toliko retardirani da pomislite da bih dao Sajbertrak ruskom generalu? Neverovatno - kazao je tada Mask novinaru Setu Abramsonu.

screenshot YT/BulgarianMilitaryCom 

  Manje od mesec dana nakon toga Kadirov se požalio da mu je Mask daljinski onesposobio vozilo i da to "nije lepo" od njega.

Mask je ponovo negirao bilo kakvu vezu sa tim, ali se sada pojavio i ovaj snimak čečenske Sajbertrak patrole.

screenshot YT/BulgarianMilitaryCom 

  U novom klipu su "Teslina" vozila ofarbana u zeleno kako bi se slagala sa kamuflažnim bojama ruske vojske.

Kijev post navodi da nije jasno da li su ovo dva nova vozila ili je jedan od njih onaj Kadirovljev srebrni koji je u međuvremenu prefarban.

Oba vozila imaju teške mitraljeze DShK 12,7 x 108 mm, koji su značajno moćniji od onog koji je u avgustovskom snimku pokazao Kadirov.

(Kurir.rs/The Kyiv Post/Preveo i priredio: N. V.)