"U HRVATSKOJ KAŽNJAVAJU ZATVOROM ZBOG PEVANJA U DRUGOJ DRŽAVI, KOD NAS SAMO 90 DANA ZA CEPANJE ZASTAVE!" Advokat: Vreme je da se ovi postupci strože kažnjavaju

Kurir Televizija

Slučaj Novosađanke koja je gazila i palila srpsku zastavu izazvao je buru reakcija širom Srbije. Dok je javnost ogorčena, postavlja se pitanje da li kazna do tri meseca zatvora, koja joj preti, zaista odgovara težini ovog dela.

Naša novinarka, Ksenija Stojiljković, razgovarala je s advokatom Nebojšom Perovićem kako bi saznala više o zakonskim okvirima za nepoštovanje nacionalnih simbola i mogućim kaznama.

Advokat Perović je odmah istakao da aktuelna kazna nije dovoljna za ovakvo krivično delo:

- Tri meseca zatvora, koja su predviđena krivičnim zakonom, mogu biti uslovna kazna. To, praktično, znači da osoba može proći bez stvarnog izdržavanja kazne. Zakon je postavljen tako kao da ne vrednuje dovoljno značaj državnih simbola, poput zastave, grba i himne. Vlast treba jasnije da komunicira šta zastava Srbije predstavlja - to nije pitanje politike, već države i svih nas koji u njoj živimo.

Kurir Televizija 

Perović je u razgovoru podsetio na istorijsku važnost zastave:

Moja porodica, kao i mnoge druge, dala je mnogo za ovu zastavu. Moji preci su nosili srpsku zastavu u bitkama, braneći je po cenu života. Paljenje zastave nije samo napad na simbol, već napad na čitav narod i njegovu prošlost.

Nepoštovanje nacionalnih simbola - šta zakon kaže?

Prema važećem krivičnom zakonu, paljenje zastave, ismevanje himne ili grba Srbije smatraju se delima koja vređaju državu. Kazne variraju od novčanih kazni do zatvorskih kazni do tri meseca. Perović je ukazao na problem u pristupu zakonodavaca:

- Postoji očigledna disonanca između zakonskih kazni i očekivanja javnosti. Vreme je da se naše zakonodavstvo uskladi sa stvarnim potrebama društva i da ovakvi postupci budu sankcionisani strože, jer ovde nije u pitanju samo jedan simbol, već ugled čitave države.

Međunarodna praksa - šta druge zemlje rade?

Advokat Perović je istakao da druge države imaju strože kazne za nepoštovanje nacionalnih simbola:

- U Srbiji ako neko zastavu pocepa, može dobiti do 90 dana maksimalno. U Hrvatskoj kažnjavaju sa zatvorom ako neko peva pesmu koja se njemu ne sviđa u nekoj drugoj državi, a ne u Hrvatskoj. Hoću da kažem da mi treba da menjamo odnos prema svemu. 

On je dodao da Srbija mora da redefiniše svoj odnos prema sopstvenim simbolima, jer samo na taj način može da zadrži poštovanje i autoritet.

This browser does not support the video element.

Advokat Nebojša Perović o Novosađanki koja je palila srpsku zastavu  Kurir televizija

Severina, granice i zastava - vreme je za oštrije mere!

Perović nije ostao samo na zakonu – ukazao je i na problematične situacije iz prošlosti:

- Meni je smetalo to što je Srbija uopšte dozvolila da se neko poput Severine zaustavlja i ispituje na granici, a da je to poslužilo kao tema. Ako neko vređa našu državu, ne treba da mu se dozvoljava ulazak. Isto važi i za svakoga ko se usudi da unižava naše simbole. Vreme je da se ovakvi postupci strože kažnjavaju, jer zastava, grb i himna nisu samo simboli - to su naša prezimena, naša prošlost i budućnost.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

This browser does not support the video element.

ČLANSTVO U EU - DALEKI SAN ILI REALNOST? Stručnjaci tvrde: Sa rudnikom litijuma Srbija najviše profitira od evropskog plana rasta  Kurir televizija