OVAJ ČOVEK JE SPASIO ŠOLCA, ZA SADA: Kancelarove socijaldemokrate odbranile Brandenburg od Alternative za Nemačku, najveće zasluge ima Ditmar Vojdke (FOTO)

Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) kancelara Olafa Šolca pobedila na pokrajinskim izborima u Brandenburgu

EPA/Clemens Bilan, Chris Emil Janssen / imago stock&people / Profimedia, snapshot/Future Image/M Wehnert/ / Shutterstock Editorial / Profimedia

Na pokrajinskim izborima u Brandenburgu socijaldemokrate kancelara Olafa Šolca je ostvarila tesnu pobedu nad ultradesničarskom Alternativom za Nemačku.

Dojče vele navodi da je to pre svega zasluga brandenburškog socijaldemokratskog premijera Ditmara Vojdkea.

„Izgleda da su socijaldemokrate, kao i toliko puta u istoriji, sprečile ekstremiste na putu ka vlasti", rekao je Vojdke, dosadašnji i verovatno budući premijer Brandenburga, nakon objavljivanja prvih procena rezultata izbora u ovoj saveznoj pokrajini Nemačke.

Vojdke je time aludirao na tesnu pobedu njegove Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) nad ultradesnicom koja je proteklih meseci ubedljivo vodila u ispitivanjima javnog mnjenja.

Nastavak koalicije zavisi od uspeha Zelenih

Ali, kako je glasalo oko 2,1 milion građana Brandenburga s pravom glasa?

Prema podacima javnog servisa ARD-a, koji se temelje na prebrojanim glasovima do 21 časa, SPD je dobio 30,7 odsto glasova, a AfD 29,5 odsto.

CDU je sa 12,1 odsto ostvario do sada najslabiji rezultat u nekoj saveznoj pokrajini na istoku Nemačke.

Stranka Zeleni je tokom večeri pala ispod pet odsto glasova na 4,2 odsto, te nije skupila dovoljno glasova za prelazak izbornog praga, ali bi preko jednog direktnog mandata ipak mogla ući u parlament.

snapshot/Future Image/M Wehnert/ / Shutterstock Editorial / Profimedia  Ditmar Vojdke

Novoosnovana stranka Savez Sara Vagenkneht (BSW) osvojila je 13,1 odsto, a stranka Levica (3 odsto nije prešla izborni prag.

Prema prvim signalima dosadašnjeg premijera i kandidata SPD Vojdkea, moguć je nastavak dosadašnje koalicije SPD, CDU i stranke Zeleni, koja vlada ovom saveznom pokrajinom od 2019. ali to zavisi od toga da li će Zeleni uspeti da uđu u parlament u Potsdamu.

Pobeda zasluga Vojdkea

Uspeh SPD analitičari povezuju sa popularnošću SPD-ovog kandidata i premijera Vojdkea. On je celu predizbornu kampanju usmerio na svoju popularnost i najavio da, ukoliko SPD osvoji manje glasova od AfD-a, neće biti dostupan za funkciju premijera, što je očigledno mobilisalo mnoge birače - to pokazuje i rekordna izlaznost od 74 odsto.

TOBIAS SCHWARZ / AFP / Profimedia 

Vojdke se tokom predizborne kampanje retko pojavljivao u društvu stranačkog kolege i kancelara Olafa Šolca, čija vlada trenutno beleži rekordno nisku popularnost. Međutim, kako procenjuju analitičari, pobeda u Brandenburgu donosi socijaldemokratama u Berlinu značajno olakšanje nakon loših rezultata na izborima u istočnonemačkim pokrajinama Sakasoniji i Tiringiji početkom septembra. AfD je u Tiringiji odneo najviše glasova, dok je u Sakasoniji tesno ispred AfD-a pobedio CDU.

AfD uživa podršku mladih birača

Prema analizama instituta Infratest/Dimap za ARD, primetan je trend podrške mladih birača AfD-u. Na proslavi u štabu AfD-a u Potsdamu, okupljeni su, kako javljaju agencije, uspeh AfD-a proslavili pesmama u kojima se poziva na deportaciju stranaca. „Budućnost Nemačke je plave boje", rekao je glavni kandidat AfD u Brandenburgu Hans-Kristof Bernt, aludirajući na stranačke boje AfD.

Chris Emil Janssen / imago stock&people / Profimedia  Alis Vajdel, kopredsednica Alternative za Nemačku

Migracije i podrška Ukrajini, protiv kojih se bore i AfD i BSW, obeležili su ove izbore, kao i prethodne u Saksoniji i Tiringiji.

Predsednik Centralnog saveta Jevreja u Nemačkoj Jozef Šuster izrazio je zabrinutost zbog jačanja populističkih stranaka u Nemačkoj.

EPA/Clemens Bilan, TOBIAS SCHWARZ / AFP / Profimedia, Chris Emil Janssen / imago stock&people / Profimedia, snapshot/Future Image/M Wehnert/ / Shutterstock Editorial / Profimedia  Nemački kancelar Olaf Šolc

„Ne smemo ostati ravnodušni prema činjenici da trećina birača ponovo želi da vidi destruktivnu stranku poput AfD-a na vlasti, a populistička stranka poput BSW-a beleži dvocifrene rezultate", rekao je Šuster.

(Kurir.rs/Dojče vele/Preneo: N. V.)