ĐURIĆ U NJUJORKU: Srpska delegacija na Generalnoj skupštini UN jača međunarodnu poziciju Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije razgovarao je u Njujorku sa ministrom spoljnih poslova, rada i trgovine Tuvalua Polsonom Panapom o nastavku unapređenja saradnje dveju država, saopštilo je danas ministarstvo spoljnih poslova

Msp

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić razgovarao je u Njujorku sa ministrom spoljnih poslova, rada i trgovine Tuvalua Polsonom Panapom o nastavku unapređenja saradnje dveju država, saopštilo je danas ministarstvo spoljnih poslova.

Izražavajući zadovoljstvo zbog drugog susreta sa šefom diplomatije Tuvalua u svega mesec dana, Đurić je kazao da je uveren da će česti kontakti i otvorena komunikacija na visokom nivou biti odlika budućih bilateralnih odnosa.

Đurić je naglasio da je za Srbiju veoma značajno to što je bila predstavljena na prošlomesečnom 53. sastanku lidera Foruma pacifičkih ostrva u Kraljevini Tongi, jer to je otvorilo vrata za produktivan politički dijalog sa državama tog regiona i za bolju saradnju na multilateralnom planu.

Sastanak na marginama 79. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija bio je i prilika za razmatranje konkretnih mogućnosti intenziviranja ekonomske saradnje, podrške koju Srbija može da pruži ovoj ostrvskoj državi u suočavanju sa posledicama klimatskih promena, kao i za osvrt na političke teme od najvećeg državnog i nacionalnog značaja za Srbiju.

Đurić je izrazio očekivanje da će Srbija u budućnosti, bez obzira na neslaganja po pitanju statusa južne srpske pokrajine, dobiti podršku Tuvalua u nastojanjima da se spreče jednostrani potezi Prištine, oživi dijalog i Srbima garantuje poštovanje njihovih ljudskih i političkih prava.

Đurić i Panapa potpisali su Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Tuvalua o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša.

"Srpska delegacija na Generealnoj skupštini UN jača međunarodnu poziciju Srbije"

Đurić je izjavio da je učešće delegacije Srbije na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) ojačalo poziciju zemlje na globalnoj sceni, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.On je novinarima u Njujorku rekao da je na samom početku napravljen iskorak u odnosu na ukupnu poziciju Srbije, što se odnosi i na zaštitu naših nacionalnih interesa kada je reč o Kosovu.

Đurić je naveo da je planirano da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić susretne sa više od 40 svetskih lidera, a da će on razgovarati sa brojnim ministrima spoljnih poslova zemalja iz celog sveta.

„Srbija je na ovom zasedanju Generalne skupštine UN ispisala naizgled mali, ali značajan deo svoje diplomatske istorije kroz uspostavljanje diplomatskih odnosa sa nekoliko zemalja sa kojima nismo imali nikakvu komunikaciju i interakciju. Reč je o, po broju stanovnika i teritoriji, manjim državama, ali koje imaju članstvo i u UN i Unesku i u drugim međunarodnim organizacijama, gde je nama svaki glas važan, jer u tim organizacijama branimo i naše manastire na Kosovu i Metohiji, i naš teritorijalni integritet i suverenitet, ali i ne samo to.

Zajedno sa mnogim državama stojimo na zaštiti principa Povelje UN, međunarodnog prava i zalaganja za mir", rekao je Đurić. Đurić je rekao da Srbija na ovoj GSUN uspostavlja diplomatske odnose sa Kiribatijem, a da je već u nedelju uspostavila diplomatske odnose sa Gvajanom, kao i sa Maršalskim ostrvima. Šef srpske diplomatije je dodao i da je liberalizovan vizni režim sa nekoliko manjih država.

„Predstavljaću Srbiju na sastanku Pokreta nesvrstanih zemalja. Srbija nastavlja svoju multivektorsku spoljnu politiku koja podrazumeva da želimo da čuvamo i unapređujemo prijateljstva sa zemljama širom sveta", rekao je šef srpske diplomatije.

Takođe, naveo je da je fokus Srbije i na regionalnoj saradnji, te da će predstavljati Srbiju na Samitu Prijatelja Balkana, kao i na sastanku A5 formata, odnosno sastanku zemalja iz jadranskog basena.

Ukazao je i na to da su deo delegacije Srbije i predstavnici Privredne komore Srbije, te da su dogovoreni brojni biznis forumi i poslovne interakcije, što je dobro i za privredu u Srbiji.

Prema rečima šefa srpske diplomatije, cilj je da se za Srbiju stvori bezbedan, miran i prijateljski ambijent, ne samo u neposrednom okruženju, već da naša zemlja i šire bude prepoznata kao zemlja koja na tim linijama gradi svoju poziciju.

Govoreći o spoljnoj politici Srbije, Đurić je naveo da naša država vodi nacionalno odgovornu spoljnu politiku pružanja ruke.

Kurir.rs/Beta