PONOVO BLOKIRAN REKTORAT: Incident ispred zgrade, povređeno dvoje studenata

Oko 8.15 časova je došlo do incidenta ispred vrata Rektorata u Novom Sadu, u sukobu dvoje povređenih studenata.

Foto: 021

Oko 8 časova trebalo je da počnu izbori za Studentski parlament Filozofskog fakulteta, a studenti STAV-a su blokirali ulaz u Rektorat i nisu dali nikome da uđe i glasa.

Jutros u 5.25 časova, na poziv policije, ekipa iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć je potvrdila da je došlo do sukoba između studenata koji su se rano ujutru okupili ispred Rektorata. Dve osobe su prevezene u Urgentni centar - muška osoba i ženska, potvrdio je dr Zoran Krulj, portparol Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Novi Sad. Navedeno je da je bačena neka vrsta eksplozivne naprave.

Ispred zgrade se nalazi grupa studenata i pripadnici MUP-a.

Tokom dvonedeljnog protesta studenti su na zgradu Rektorata okačili transparente kojima su kritikovali rektora Dejana Madića, a moto blokade je glasio "Jedna lista nije izbor". Izbori su trebali da počnu oko 8 časova ujutru za Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Zahtevi grupe STAV su da se omoguće kako navode legalni izborni uslovi za održavanje izbora za Studentski parlament. Predstavnici ove grupe izjavili su da ostaju ispred Rektorata do daljeg.

U jednom momentu je izašao član obezbeđenja i okupljenima rekao da, ukoliko žele da uđu i glasaju, izvade indekse i da slobodno mogu da uđu.

Predstavnici policije kažu da ne mogu da uđu u zgradu Rektorata bez poziva rektora i poziva se na autonomiju Univerziteta.

STAV je do sada tri puta blokirao održavanje izbora u zgradi Filozofskog fakulteta i podneo disciplinske prijave protiv predsednice Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Ivane Macak i člana izborne komisije Aleksandra Gajića - zbog navodnog fizičkog nasilja.

Kurir.rs/RTV/021