"Umesto da preuzmu odgovornost, braća Rajić krenuli u napad!" Glavni urednik Kurira otkriva: Istražili smo sve njihove tvrdnje, sve je laž!

Kurir Televizija

U jutarnjem programu Kurir televizije, gosti Rajko Nedić, glavni urednik Kurira, i Dejan Radenković, bivši načelnik UKP-a, diskutovali su o prevari koja je potresla Srbiju - lažnim humanitarcima, braći Dušanu i Stojanu Rajiću, koji se predstavljaju kao borci za decu obolelu od dijabetesa, dok u stvarnosti koriste društvene mreže za ličnu promociju i sticanje materijalne koristi.

Kurir je, uz pomoć svoje novinarke Jelene Spasić, razotkrio njihovu prevaru, otkrivajući da deca i roditelji obolelih nisu dobili nikakvu pomoć.

Rajko Nedić je u svom izlaganju jasno istakao razmere obmane braće Rajić, koja su koristila lažne humanitarne priče kako bi se okoristila na društvenim mrežama.

- Ono što ova braća rade nije samo prevara, to je sramota i moralna izdaja bolesne dece i njihovih roditelja. Umesto da stvarno pomognu, oni koriste lajkove i popularnost da bi gradili svoj imidž, dok deca ostaju bez potrebne pomoći - izjavio je Nedić.

Kurir Televizija 

Nedić je dalje naglasio kako je novinarka Jelena Spasić godinama pratila probleme dece obolele od dijabetesa, postajući svojevrsni glasnogovornik za njihova prava.

- Jelena je bezbroj puta ukazivala na sistemske probleme, sarađujući sa institucijama i ministrima kako bi se poboljšali uslovi za decu sa dijabetesom. Njena posvećenost dovela je do stvarnih rezultata, uključujući donošenje protokola za postupanje sa učenicima obolelim od šećerne bolesti - rekao je Nedić.

Kurir je objavio nekoliko članaka o prevarama braće Rajić, nakon čega su prevaranti pokušali da diskredituju novinarku i redakciju Kurira putem društvenih mreža.

- Umesto da preuzmu odgovornost, braća Rajić su krenula u napad, optužujući nas za laži. Međutim, činjenice su jasne - mi smo otkrili njihove manipulacije i nastavićemo da ih razotkrivamo dok god ne odgovaraju za svoja dela - dodao je Nedić.

Kurir Televizija 

Bivši načelnik UKP-a, Dejan Radenković, objasnio je pravnu stranu slučaja, naglašavajući da je reč o klasičnom primeru prevare putem interneta.

- Krivično delo prevare je jasno definisano - ako neko koristi lažne informacije kako bi stekao materijalnu korist, to je prevara. U ovom slučaju, braća Rajić koriste bolest dece kao izgovor za sticanje dobiti, što je nedopustivo - rekao je Radenković.

Kurir Televizija 

On je dalje naglasio da su takve prevare česte na internetu, ali da zakon jasno prepoznaje i sankcioniše takve radnje.

- Verujem da će policija i tužilaštvo brzo reagovati kako bi se utvrdilo da li u njihovim aktivnostima postoje elementi krivičnog dela. Kada su u pitanju ovakvi slučajevi, svaka manipulacija zdravljem, posebno dece, mora biti strogo kažnjena - izjavio je Radenković.

On je takođe istakao važnost pravovremene reakcije medija i javnosti u ovakvim slučajevima.

- Kurir je odigrao ključnu ulogu u razotkrivanju ovog slučaja, a to je često prvi korak ka pokretanju istrage. Sada je na pravosudnim organima da preuzmu stvar u svoje ruke i osiguraju da ovakvi prevaranti ne ostanu nekažnjeni - zaključio je Radenković.

This browser does not support the video element.

"UMESTO DA PREUZMU ODGOVORNOST, BRAĆA RAJIĆ KRENULI U NAPAD!" Glavni urednik Kurira otkriva: Istražili smo sve njihove tvrdnje, svi rezultati su lažni  Kurir televizija

Kurir je više puta ukazao na prevarantske aktivnosti braće Rajić, čiji rad se sveo na ličnu promociju i obmanjivanje roditelja bolesne dece.

- Roditelji dece sa dijabetesom su posebno ranjivi. U trenutku kada se bore da svojoj deci obezbede potrebne lekove i tretmane, prevaranti poput braće Rajić im nude lažne nade i beskorisne savete putem društvenih mreža - istakao je Nedić.

Dodao je da, iako su Rajići isprva možda imali dobre namere, sada je jasno da su prešli granicu etike i zakonitosti.

- Naši novinari su istražili njihove tvrdnje i otkrili da su svi rezultati koje su braća Rajić prikazivali zapravo lažni. Niti su pružali stvarnu pomoć, niti su uspeli da ostvare bilo kakav značajan rezultat za obolelu decu - rekao je Nedić.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

This browser does not support the video element.

"BIRATE U KOJU ĆETE KAFANU, A KAMOLI KO ĆE DA VAS LEČI!" Advokat objašnjava zašto su nadrilekari česta pojava u Srbiji  kurir televizija