"Kao da si na pijaci, a ne na slavlju" Srpkinja otišla na svadbu, pa pobesnela zbog običaja: "Jako ružno"

Iako su mnogi priznali da tako nešto u današnje vreme nisu još videli, bilo je onih koji ipak jesu i koji su priznali da sa autorkom objave dele isto mišljenje u potpunosti.

Shutterstock

Svadbeni običaji, kao i svi drugi, često se prenose s generacije na generaciju, ali neki od njih mogu delovati zastarelo. Na primer, praksa otvaranja poklona na svadbi od strane starijih članova porodice, koja je nekada bila uobičajena, danas može izgledati pomalo čudno i neprijatno.

O ovom običaju pokrenuta je rasprava na Iks profilu "mimamim85", onda kada je jedna Srpkinja istakla da bi poklone i koverte trebalo isključivo da otvaraju sami mladenci i to nakon svadbe, a ne drugi članovi porodice koji su to nekada radili tokom samog veselja.

"Kad će da izumru svadbe gde brkata baba otvara poklone i koverte i zapisuje ko je šta doneo. Koliko je to meni ružan običaj, poklone treba da otvaraju mladenci i niko drugi. Razumem da neko primi poklone, stavi ih negde. Ali da cepa papir i otvara, cepa kovertu, broji, prebrojava. Kao da si došao na pijacu da nešto kupiš a ne na slavlje. Meni je ružno", napisala je ona.

"Lažeš da to još neko radi?"

Iako su mnogi priznali da tako nešto u današnje vreme nisu još videli, bilo je onih koji ipak jesu i koji su priznali da sa autorkom objave dele isto mišljenje u potpunosti.

Shutterstock 

"Grozno. Ja sam to prvi put videla pre 30-ak godina i zapanjila se. Mislila sam da se to više ne radi", "Lažeš da to još neko radi?", "Ranije je to bila ustaljena praksa. Ne razumem stvarno čemu sada, svako napiše na koverti ili poklonu ime i prezime, ubaci čestitku, ko hoće može kasnije to da prepiše u svesku ili gde već", "Koliko mrzim taj običaj. Moj prvi momak bio poslednja generacija redovne vojske, ja imala 17 god i odnela mu na ispraćaj neku majicu i set za brijanje. Sve je to uredno upisano i posle mi njegova mama godinama nabijala na nos kako nisam znala za red", bili su samo neki od mnogobrojnih komentara.

Opet, neki su priznali da su takvi običaji, iako čudni, bili dobri zbog jedne stvari.

"Gde je izumro taj običaj rodile se prazne koverte", napisao je jedan muškarac.

(Kurir.rs/ Blic/ L. S.)

Bonus video

This browser does not support the video element.

stari srpski običaj ispoštovan na neobičan način  Rina.rs